Skip to main content
Blogg

Åbo musikfestspel samlar in stadsbornas berättelser om Salutorget

Åbo musikfestspel vill höra stadsbornas käraste minnen från Salutorget i Åbo. Tillsammans med Turku Center, Åbo stads, Salutorget i Åbo och YLE Åbo öppnar festspelen en enkät, via vilken stadsborna kan fylla i sina mest oförglömliga berättelser, som på sätt eller annat har koppling till torget.

Berättelserna samlas in under sommaren och i samarbetsparternas kanaler delas de så alla får höra dem. Den egna berättelsen kan alltså ses och höras till exempel i lokalradion, på sociala medier eller i stadsbilden.

”Torgen har varit Åbobornas mötesplatser redan i hundratals år. Vilka berättelser kunde väl det nuvarande Salutorget ha att berätta om sina människor, historiska lager och samhällshändelser! Individuella berättelser som uppstår i möten mellan människor är speciellt intressanta. Vi vill gärna höra och samla in berättelser av så många Åbobor som möjligt – och efter det dela med oss av intressanta, berörande, glada eller sorgliga minnen, så berättelserna till slut är med om att skapa en gemensam upplevelse. Träffpunkten är ju allas vårt gemensamma torg. Insamlingen skapar också berättelsekällor för både forskare som utforskar det förflutna och framtida forskare”, säger Laura Päivi-Häkämies, tf. VD för Åbo musikfestspel.

Berättelseelementet kulminerar i evenemanget TURKU LOVE X KAUPPATORI (Åbo love x Salutorget) 12.8, där de också berättas på scen. Evenemanget riktar sig till alla stadsbor och omfattar två konserter samt annat program under dagens lopp. Evenemanget är samtidigt första gången Åbo musikfestspel ger sig ut på Salutorget från de sedvanliga konsertsalarna.

Mellan dem som svarat på enkäten utlottas också biljetter till musikfestspelen i augusti.

Evenemanget arrangeras med hjälp av finansiering från Stiftelsen Åbo 2029.

Länk till enkäten: https://www.lyyti.fi/questions/d378baea7d
Ytterligare information: Eveliina Salminen, eveliina.salminen@tmj.fi