Skip to main content
Blogg

Åbo musikfestspel kungör fler konserter

Åbo musikfestspel kungör fler augustikonserter. Vid Runsalavarvet arrangeras konserten Matti och flickorna, där kungabasen Matti Salminen uppträder tillsammans med mezzosopranen Lilli Paasikivi och sopranen Mari Palo. Åbo musikfestspel ordnar också en konsert med Erin vid Runsalavarvet, och kompletterar därmed en helhet på fyra konserter som ordnas vid Runsalavarvet denna sommar. Också hemkonsertserien fortsätter. Det blir hemkonsert hos ärkebiskopen i traditionell stil samt en hemkonsert hos Aino och Jarkko Ruohola. 

Operakungligheter återvänder till schlagern i nostalgiska stämningar 14.8. kl. 15

Kungabasen Matti Salminen har charmat publiken redan tidigare med att uppträda på dansbanor och vid Runsalavarvet 14.8. kl. 15 får han sällskap av två förtjusande kolleger. ”Flickorna” är inga bakgrundssångerskor utan Mari Palo, en av våra ledande sopraner, och en stadigt lysande stjärna på den finländska operahimlen, mezzosopranen Lilli Paasikivi.

Vid sidan av en betydande internationell operakarriär har alla en gedigen bakgrund inom schlagermusiken, men för Palo och Paasikivi är det första gången på flera decennier som de offentligt återvänder till dem. Ett genreöverskridande fyrverkeri utlovas, från Merikanto till Mononen, Topi Kärki till Badding. Artistgardet kröns av stjärnpianisten och den oslagbara showmannen Jukka Nykänen, internationella violinstjärnan Petteri Iivonen och kontrabasklippan Eero Ignatius. Konserten är cirka en timme lång utan paus.

Den förtjusande Erin uppträder med sin ensemble i Lindblomsalen på Runsalavarvet den 19 augusti vid Runsalavarvet

Erins senaste single Anna mun rakastaa utkom i början av januari 2022 och nådde direkt sjunde plats på Spotifylistan. Lyssnarna tog sången till sig precis som dess föregångare: singeln Niinku koko ajan utkom i april 2021 och nådde direkt radiostationernas spellistor och Spotifys mest lyssnade låtar. Också comebacksingeln Yhtenä sunnuntaina som utkom i maj 2020 blev snabbt en av vårt lands mest spelade låtar och den mest spelade låten i alla radiostationer. Yhtenä sunnuntaina stannade i månader på Spotifts top 50-kista och vann Radiomedias pris Månadens radiolåt i september och oktober 2020, under dessa månader var den alltså den låt som nått flest finländare via radio.

Erin är känd för sin personliga sångröst och sina berörande tolkningar. Hennes första soloalbum Hunningolla utkom 2011 och skivan sålde mångdubbel platina, över 80 000 exemplar.

De stämningsfulla och populära hemkonserterna fortsätter den 20 och 21 augusti

Lördag 20.8. kl. 13 arrangeras en hemkonsert hos ärkebiskopen, en helhet som kombinerar musik och poesi. Musiker är violinisten Essi Höglund och cellisten Senja Rummukainen.

Program:

JOHANN SEBASTIAN BACH Sonat för soloviolin nr 1 g-moll / Höglund
MAURICE RAVEL sats III Lent ur Sonat för violin och cello / Höglund, Rummukainen
J.S. BACH Svit för solocello nr 5 c-moll / Rummukainen
PĒTERIS VASKS Castillo interior / Höglund, Rummukainen

Söndag 21.8. bjuds det på hemkonsert hemma hos Jarkko och Aino Ruohola. Konstnärliga ledaren Klaus Mäkelä har planerat en helhet för två cellon och violin. Violinisten Essi Höglund samt cellisterna Tatu Kauppinen och Senja Rummukainen uppträder.

Program:

JEAN-BAPTISTE BARRIÉRR: Sonata X in G Major 10’ / Kauppinen,  Rummukainen
BIBER: Passacaglia 10’ / Höglund
FRANCESCO ANTONIO BONPORTI: Aria cromatica e variata 6’ / Höglund, Rummukainen
MICHAEL HAYDN: Divertimento in C MH27 15’ / Höglund, Rummukainen, Kauppinen
HÄNDEL/HALVORSEN: Passacaglia 10’ / Höglund, Rummukainen

Konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel är dirigenten Klaus Mäkelä.

Ytterligare information och intervjuförfrågningar:

VD Liisa Ketomäki, tel: 040 740 6200, epost: liisa.ketomaki@tmj.fi

Försäljnings- och marknadsföringschef Eveliina Salminen, tel: 040 524 5531, epost eveliina.salminen@tmj.fi