Skip to main content
Blogg

Åbo musikfestspel låter musiken klinga i Pemar sanatorium

By 6.4.2022april 22nd, 2022No Comments

Pemar sanatorium betraktas som Alvar och Aino Aaltos genombrott och har nu på nytt öppnat sina dörrar för allmänheten. Åbo musikfestspel låter musiken klinga i Pemar sanatorium och ordnar en ståtlig konsert i sanatoriet den 12 augusti. Vid konserten uppträder den internationellt framgångsrika pianisten Paavali Jumppanen.

Tuberkulossanatoriet i Pemar stod färdigt 1933 och byggnaden som ritats av arkitekterna Aino och Alvar Aalto kom att bli en av de mest betydande funktionalistiska byggnaderna även internationellt. Sjukhuset har av Museiverket utnämnts till en av Finlands kulturhistoriskt betydande miljöer. Sedan 2004 ingår sjukhuset i Pemar på Finlands nationella förslagslista för Unescos världsarv. För tillfället ansvarar Stiftelsen Pemar sanatorium för byggnaden och beskriver tiden efter att byggnaden iståndsatts som inledningen på Pemar sanatoriums andra resa. Åbo stad är en av stiftelsens grundare.

I augusti 2022 låter Åbo musikfestspel musiken klinga i Pemar sanatorium, då pianisten Paavali Jumppanen uppträder i sanatoriets sal. Jumppanen är en av de mest aktiva och internationellt framgångsrika finländska pianisterna i sin generation. Han kastar sig gärna ut i framföranden av stora verkhelheter. Denna säsong uppträder Jumppanen förutom i hemlandet även i Kina och USA samt runtom i Europa. Han uppträder regelbundet som solist med de mest betydande finländska orkestrarna och har även gästspelat med flera ryktbara europeiska orkestrar, bland dem BBC Symphony Orchestra och Oslo-Filharmonien.

”Pemar sanatorium är en storslagen plats och vi är mycket glada över möjligheten att kunna ordna en konsert i sanatoriets utrymmen. I samband med konserten kan man bekanta sig med den praktfulla arkitekturen och utställningarna som ordnas där samt överlag njuta av miljön. Under kommande år kommer vi säkert att ordna fler konserter i sanatoriet”, konstaterar Liisa Ketomäki,VD vid Stiftelsen för Åbo musikfestspel.

Repertoaren har en stark koppling till Alvar Aalto

Vid Åbo musikfestspels konsert framför Paavali Jumppanen bland annat Fem bagateller av Joonas Kokkonen. Joonas Kokkonen utnämndes 1963 till Finlands Akademi där han stiftade bekantskap med sin akademikerkollega, arkitekten Alvar Aalto. Diskussionerna med Aalto fördjupade Kokkonens redan sedan tidigare arkitektoniska tänkesätt. Tonsättaren gillade inte tanken om arkitektur som ”stelnad musik”. Det gemensamma handlade snarare om att låta omfattande helheter växa fram från små urceller och avgränsade motiv.

Aalto ritade ett bostadshus åt Kokkonen i Träskända 1967, numera känt som Villa Kokkonen. Ungefär samtidigt, 1968, beställde Göteborgs konservatorium ett nytt pianoverk av Kokkonen, Fem bagateller för piano. Som ord hänvisar bagatell till något oväsentligt, av mindre betydelse, vilket i Kokkonens fall betydde korta men kärnfulla stycken. Fem bagateller slutfördes 1969 då Kokkonen flyttat in i sitt Aaltoritade hus. Konserten som planerats av festivalens konstnärliga ledare Klaus Mäkelä har med tanke på miljön och innehållet fått namnet Arkitektur.

Förutom Joonas Kokkonens Fem bagateller omfattar programmet Ludwig van Beethovens pianosonat nr 29 ”Hammerklavier” samt musik av Pierre Boulez. Konserten går av stapeln i Skogssalen på Pemar sanatorium den 12 augusti 2022 kl. 13 och biljettförsäljningen inleds 19.4 via Lippupiste.

Konsertens längd ca 1 h 45 min inklusive paus.

Bekanta dig med Pemar sanatorium: https://paimiosanatorium.com/