Skip to main content
Blogi

Turun musiikkijuhlien ohjelmisto täydentyy – Hiljaisuus-konserttipäivänä tarjolla hiljaisuutta monella eri tavalla

Sibeliusmuseossa 14.8. järjestettävän Turun musiikkijuhlien Hiljaisuus-konsertin yhteyteen tuodaan aiheeseen liittyvä elokuva ja luento.

Turun musiikkijuhlien (TMJ) ohjelmisto täydentyy elokuussa järjestettävien juhlien lähentyessä.

Hiljaisuus-konsertissa pohditaan, voiko musiikki olla pelkkää taukoa. Kyseessä on TMJ:n taiteellisena johtajana (2019-2022) toimineen, kapellimestari Klaus Mäkelän alunperin vuodelle 2020 suunnittelema kokonaisuus, joka päästään vihdoin kuulemaan vuoden 2023 juhlilla. Esiintyjinä konsertissa ovat Essi HöglundTatu KauppinenDavid Munk-Nielsen sekä Klaara Vasara.

”Sibelius-museossa koettava Hiljaisuus-konsertti on takuuvarmasti uniikkielämys ihan meille jokaiselle. Klaus Mäkelä on tehnyt uskomatonta työtä konsertin kokoamisessa ja odotamme jo malttamattomana tätä konserttipäivää. Konsertin yhteyteen kootut yhteistyöt takaavat kokonaisvaltaisen elämyksen”, Turun musiikkijuhlien myynti- ja markkinointipäällikkö Eveliina Salminen kertoo.

Ohjelmiston julkistamisen jälkeen kyseisen päivän kokonaisuus on laajentunut. Konserttia täydentää turkulaisen tiede- ja taidetapahtuma Aboagoran luento ”Silenzio!” – Mitä tapahtuu hiljaisuudelle, kun nimeämme sen? Luento käsittelee hiljaisuuden kuuntelemista, luovuutta sekä hiljaisuutta historiassa. Luennon pitää viulisti ja kulttuurihistorijoitsija Laura Kokko.

Aboagora-yhteistyön jälkeen päivään kiinnitettiin Taideakatemian opinnäytetyönä valmistunut Interludes – välisoittoja elämästä -lyhytelokuva. Elokuvan tuottaja Aiju Holppi otti yhteyttä TMJ:hin, ja musiikkijuhlien tiimi totesi yksimielisesti, että elokuva sopisi täydellisesti konserttipäivän tematiikkaan.

Elokuva kertoo aloittelevan kapellimestarin kipuilusta luovien paineiden ja piinaavien muistojen ristiaallokossa, ja sukeltaa klassisen musiikin maailmaan nuorten muusikoiden näkökulmasta käsin”, Holppi kertoo.

Elokuva sekä luento ovat maksuttomia kaikille. Konserttiin löytyy lippuja osoitteesta tmj.fi.

Aikataulu:

Klo 15: Lyhytelokuva: Interludes – välisoittoja elämästä

Klo 16: Luento, kulttuurihistorioitsija ja viulisti Laura Kokko: Silenzio!

Klo 18: Konsertti, Höglund, Kauppinen, Munk-Nielsen & Vasara: Hiljaisuus

Turun musiikkijuhlat 2023 järjestetään 10.–24.8.