Turun musiikkijuhlat on kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettu ja tunnettu tapahtuma. Musiikkijuhlilla on sitoutunut yleisö, joka seuraa aktiivisesti kulttuuri- ja musiikkikenttää.
Säätiön päärahoittaja ja merkittävin sidosryhmätoimija on Turun kaupunki. Kaupungin vision mukaan Turku kutsuu kaikki osallistumaan elämyksiin, työhön, edelläkävijyyteen ja kestävään kasvuun – elämään elämänsä parasta aikaa. Turun musiikkijuhlat nojaa myös Turun kaupungin kulttuurin kärkihankkeen ja kulttuurilupauksen tavoitteisiin edistää Turun profiloitumista kansainvälisesti vetovoimaisena kulttuurimatkailun kohteena, mitä Turun kaupungin merkittävät kulttuuri-investoinnit vahvistavat.
Turun musiikkijuhlat on myös yksi Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisesta 16 merkittävimmästä suomalaisesta festivaalista, jolle ministeriö myöntää vuosittaista harkinnanvaraista avustusta. Ministeriön vuoteen 2025 voimassa olevan kulttuuripoliittisen strategian tavoitteena on, että taiteellisen ja muun luovan työn tekemisen edellytykset ovat parantuneet ja tuotannon ja jakelun muodot monipuolistuneet. Edelleen osallisuus kulttuuriin on lisääntynyt ja eri väestöryhmien erot osallistumisessa ovat kaventuneet. Ja kulttuurin perusta on vahva ja elinvoimainen.
Kaupungin ja valtion tuen lisäksi festivaalin tulot muodostuvat lipputuloista, säätiöiden ja rahastojen avustuksista, yritysyhteistyöstä, tuotantopalveluista ja muista satunnaisista tuloista, joiden kasvattamiseksi on löydettävä uudenlaisia toimintatapoja ja kumppanuuksia.
Sekä Turun kaupungin visio ja strategiset tavoitteet, että kulttuuriministeriön strategiset tavoitteet antavat erinomaiset lähtökohdat musiikkijuhlasäätiölle. Samalla ne edellyttävät säätiön tavoitteiden asettamista kunnianhimoisesti ja pitkäjänteisesti, sekä huolehtimaan toiminnan ja talouden perustasta.
Rahoitusta myöntävien säätiöiden ja rahastojen avustusten saaminen edellyttää korkeatasoisia ja massasta erottuvia hankkeita, jotka myös vastaavat näiden rahoittajien omiin strategisiin odotuksiin. Ne on osattava huomioida hankkeiden suunnittelussa ja hakemuksissa.
Säätiön toimitusjohtaja vastaa hallitukselle säätiön koko toiminnan suunnittelusta, tasosta ja taloudesta, sekä pidemmän aikavälin menestyksestä. Festivaalin taiteellinen johtaja tuo omat tärkeät näkemyksensä ja yhteytensä festivaalin ohjelman suunnitteluun, jotta siitä saadaan mahdollisimman mielenkiintoinen sekä yleisölle että taiteilijoille. Säätiön organisaatio on pieni, mistä johtuen kokonaisuus on hyvin paljon luotujen verkostojen ja kumppanuuksien varassa. Yksi keskeisimmistä lähellä toimivista kumppaneista on Turun filharmoninen orkesteri. Säätiö on myös solminut strategisen kumppanuuden sopimuksen Turun kaupunginteatterin kanssa koskien asemaansa vuonna 2026 avautuvassa musiikkitalo Fuugassa ja pyrkii tuomaan taloon erityisesti kansainvälisesti kiinnostavia klassisen musiikin ja oopperan kokonaisuuksia, jotka vahvistavat Turun ja Fuugan kansainvälistä kulttuurimatkailullista potentiaalia.
Musiikkijuhlien pääesiintyjien ja -vierailijoiden aikataulut lukitaan pääsääntöisesti 2-3 vuotta aikaisemmin mikä edellyttää, että suunnittelujänne on riittävän pitkä ja mahdollisuuksia kartoitetaan aktiivisesti.
Koska päätöksiä kiinnityksistä on tehtävä etupainotteisesti, on tärkeää, että päärahoittajan eli kaupungin kanssa on monivuotinen sopimus ja ministeriön kanssa yhteistyö on samoin pitkäjänteistä.