Skip to main content
2022Blogg

Åbo musikfestspels konstnärliga ledare Klaus Mäkelä presenterar en ung pianistbegåvning för den finländska publiken

Britten Martin James Bartlett hör definitivt till de mest intressanta internationella unga pianisterna. Åbo musikfestspels konstnärliga ledare Klaus Mäkelä ville bjuda in honom till Åbo för att uppträda för den finländska publiken redan 2020, men pandemin kastade om planerna och det efterlängtade konsertgästspelet går äntligen av stapeln i Sigynsalen den 23 augusti kl. 18.

Martin James Bartlett är redo att anta vilken utmaning som helst och spelar med en påtaglig mognad och elegans med tanke på sin ålder. Bartlett spelar in skivor exklusivt för skivbolaget Warner Classics. Hans första soloalbum Love and Death utforskade teman som kärlek och död i en repertoar från Bach till Prokofjev. Det rosades av kritikerna i både The Times, The Guardian och The Sunday Times.

Hans senaste skiva Rhapsody med pianokonserter av Rachmaninov och Gershwin tillsammans med London Philharmonic och Joshua Weilerstein har också hyllats av både publik och kritiker i hela världen. Den har bland annat varit redaktörens val i Gramophone och fått fem stjärnor i BBC Music Magazine.

”Under sin tid som konstnärlig ledare har Klaus Mäkelä velat bjuda in många intressanta artister till Åbo och en av de unga utländska konstnärerna är pianisten Martin James Bartlett, som det var tal om redan då planeringen av sommaren 2020 inleddes. Han har väckt uppmärksamhet internationellt och vi tror att han kommer att uppmärksammas vida omkring under de kommande åren. Han skulle uppträda hos oss redan för två år sedan, men vi är mycket stolta över att denna efterlängtade konsert äntligen blir av”, berättar Liisa Ketomäki, VD för Åbo musikfestspel.

 

Konsertinformation och -program:

Ti 23.8. kl. 18 Sigynsalen
Martin James Bartlett, piano

J.S. Bach: Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ, BWV 639 (arr. Busoni)
J.S. Bach: Jesus bleibet meine Freude (arr. Hess)
Rameau: Svit a-moll (RCT 5): Gavotte et six doubles
Haydn: Pianosonat nr 31 Ass-dur, Hob XVI: 46
Wagner: Liebestod ur Tristan och Isolde, WWV.90 (arr. Liszt)
Rachmaninoff: Where Beauty Dwells (Zdes horošo) op. 21 nr 7 (arr. Wild)
Rachmaninoff: Vocalise op.34 nr 14 (arr. Wild)
Ravel: La valse, M.72

Konsertens längd 1h, ingen paus.