Skip to main content
2022Blogg

Åbo musikfestspel avslutades i går med den amerikanske barytonen Thomas Hampsons konsert

Åbo musikfestspel gick av stapeln 15.–28. augusti. Före det ordnades också några enstaka konserter före den egentliga festivalen. Pandemin påverkade fortfarande festivalen, men man är nöjd med den konstnärliga och ekonomiska helheten.

”Vi är verkligen glada över att vi igen kunde arrangera konserter och huvudevenemanget i normala förhållanden efter två pandemiår. Konserterna var konstnärligt högklassiga och fick mycket positiv uppmärksamhet och synlighet i olika medier. Vid vissa konserter hade publikmängden kunnat vara större, men å andra sidan var flera av våra konserter slutsålda. Dessutom var vi redan på förhand beredda på att denna sommar ännu inte är likadan som tiden före pandemin. Med andra ord var utbudet vid årets huvudevenemang lite mindre än ett s.k. normalt år, och därmed var också besökarantalet ungefär hälften mindre än normalt. Det kändes som ett vettigt beslut just nu, och tack vare det kan vi också konstatera att vår ekonomi är i skicka – vi fortsätter alltså planeringen för höstens konserter och 2023 på stabil grund”, säger Liisa Ketomäki, VD för Åbo musikfestspel.

I år stod Åbo musikfestspel också för speciellt många samarbetsprojekt tillsammans med bl.a. Europaforum, Konstens hus och The Shift Business Festival. Samarbete mellan olika branscher är något Åbo musikfestspel upplever som speciellt viktigt och även i fortsättningen vill man vid sidan av traditionella konserter satsa på samarbeten av hög kvalitet.

Åbo musikfestspel pågår året runt

För tillfället sköter Åbo musikfestspel arrangemangen för Åbo XIV cellotävling, som ordnas av Musikaliska sällskapet i Åbo och avslutas den 2 september. Åbo musikfestspel har stått för cellotävlingens produktion redan under flera års tid.

”Vårt nästa evenemang går av stapeln i början av september och under hösten kommer vi säkert att ordna fler konserter och andra evenemang, förutom julkonserten med Tuuli Takala och Waltteri Torikka. Vi har dessutom utvecklat vår verksamhet och lanserar en ny podcastserie, som vi gör tillsammans med Riitta Monto”, fortsätter Ketomäki.

Åbo musikfestspels podcast heter Puhetta musiikista ja maailmasta (Tal om musik och om världen) och lanseras via Spotify 30.8, med ett avsnitt där journalisten och arbetslivsprofessorn Riitta Monto intervjuar pianisten Paavali Jumppanen i Pemar sanatorium.

”I podcasten berättar toppkonstnärer om sitt liv, sin karriär och kulturens ställning i samhället. Det är en glädje att få göra en podcast där begåvade musiker kommer till tals och där konsten står i centrum”, säger Riitta Monto.

Under hösten 2022 görs ett avsnitt i månaden och bl.a. cellisten Senja Rummukainen, den amerikanske barytonen Thomas Hampson, dirigenten Klaus Mäkelä och andra festivalkonstnärer medverkar.

”Vår nya podcast-serie kommer att publiceras såväl på våra förnyade hemsidor som via olika strömningstjänster som Spotify. Jag är mycket ivrig över denna nya landvinning, som vi diskuterat redan länge med teamet för Åbo musikfestspel”, berättar Eveliina Salminen, försäljnings- och marknadsföringschef för Åbo musikfestspel.

 

Ytterligare information och intervjuförfrågningar:

Liisa Ketomäki
liisa.ketomaki@tmj.fi
040 740 6200