Skip to main content
2022Blogg

Amerikanska sopranen Nadine Sierra har insjuknat, men stjärnsopranen Pretty Yende blixtinkallas från Paris för att uppträda vid Åbo musikfestspel

Amerikanska sopranen Nadine Sierra har insjuknat och läkarorder hindrar henne från att flyga till Finland. Sierra skulle ha uppträtt vid Åbo musikfestspels konsert torsdag 18.8 tillsammans med Åbo filharmoniska orkester och Lorenzo Passerini, som i juli dirigerade Tosca vid operafestivalen i Nyslott. Som ersättare har festivalen på synnerligen kort varsel fått stjärnsopranen Pretty Yende.

”Vi har verkligen dålig tur med Nadine Sierras konsert, som redan flyttats två gånger, både 2019 och 2020. Nadine har precis återvänt från Sydamerika och tyvärr insjuknat, så det är omöjligt för henne att resa och sjunga i Åbo om ett par dagar. Vi hoppas hon tillfrisknar så snabbt som möjligt”, säger Liisa Ketomäki, VD vid Stiftelsen för Åbo musikfestspel.

”Samtidigt har vi under ett par års tid letat efter ett passligt datum för sopranen Pretty Yende och nu hoppar hon i stället in vid denna konsert – direkt från Parisoperan, som beviljat henne tillstånd att vara frånvarande från repetitionerna. Hon sjunger Pamina i Trollflöjten i Paris i september. Yendes repertoar är till största delen samma som Sierras, endast en aria byts ut. Vi har också börjat leta efter nya datum med Sierra, men vi ger mer information om det vid ett senare tillfälle”, gläder sig Ketomäki.

Sydafrikanska sopranen Pretty Yende har med förbluffande fart tagit sig fram från sin lilla födelsestad Piet Retief till toppen av operavärlden. Efter debuten vid Lettlands nationalteater som Micaëla i Carmen har hon uppträtt vid nästan alla betydande operahus, förra säsongen bl.a. som Violetta i La Traviata vid statsoperorna i Wien och Bayern, i Gran Teatre del Liceu och Teatro Massimo i Palermo. Under kommande säsong gästspelar hon i Wien samt i Royal Opera House i London, Teatro di San Carlo i Neapel och Palau de les Arts Reina Sofia i Valencia. Dessutom debuterar hon som solist med Philharmonia Orchestra under ledning av Yannick Nézét-Seguin med Strauss sånger på programmet.

Yende var den första i Belvederetävlingens historia som 2010 fick högsta möjliga pris i alla tävlingskategorier. Därefter segrade hon också i Operaliatävlingen 2011. Hennes andra soloalbum Dreams (Sony Classical, 2017) fick bl.a. Opera Now-tidningen att lovprisa hennes ”förtjusande instrument som vibrerar av ungdomlig passion, samtidigt som hennes teknik är förstummande säker”.

Biljetter som köpts till Nadine Sierra-konserten är giltiga för Pretty Yende-konserten. Om du vill returnera dina biljetter kan du göra det fram till den 30 augusti via Lippupiste.