Skip to main content
20222022Blogg

Åbo musikfestspel inleder samarbete med Konstens hus i Åbo, som öppnat sina dörrar i år

Åbo musikfestspel arrangeras 15.-28.8.2022. Förutom musikfestspelens egna konserter ingår flera samarbetskonserter i programmet. En av dem är en helhet sammanställd tillsammans med Konstens hus, 27.8.2022 kl. 17:00, med Niklas Winterin ja Lorenzo Cominolis The Lighthouse.

Konstens hus i Gamla Åbo

I början av mars flyttade de första konstnärerna in i Konstens hus, Rettigs gamla tobaksfabrik i hjärtat av Gamla Åbo. De officiella öppningsfestligheterna gick av stapeln 14.5.2022, då nästan 3500 besökare bekantade sig med utrymmena och avnjöt ett mångsidigt program. Borgmästare Minna Arve komprimerade i sitt öppningstal de tankar många av gästerna bar på, då de beundrade Konstens hus:

”Jag tror att Konstens hus kommer att bli ett nytt landmärke för hela Åbo. Och att den brinnande iver som ledde till denna dag fortsätter även i framtiden och förstärks ytterligare, då flera kreativa aktörer flyttat in och arbetar nära varandra.”

Konstens hus Åbo Ab har som sin första VD utnämnt kulturproducenten (högre YH) Jere Pensikkala. Han har tidigare varit produktionschef vid Finlands Nationalopera och -balett och inleder sitt nya uppdrag 15.9.2022.

”Konstens hus representerar allt jag vill arbeta för; samarbete mellan konstformer samt möjligheter att skapa något nytt och bestående med kulturens medel. Den strålande läget i hjärtat av Gamla Åbo, den fruktbara kollisionen mellan konstutövare och kommersiella aktörer samt utgångspunkten för Konstens hus inspirerar och väcker visioner om ett öppet, överraskande, mångstämmigt och mångfasetterat kollektiv, som bjuder in såväl stadsbor som turister”, säger Jere Pensikkala.

Samarbete mellan regionens kulturaktörer känns viktigt för Åbo musikfestspel

Åbo musikfestspel är känt som en modig föregångare och för sitt högklassiga samarbete med olika aktörer. Konstens hus i Åbo och Åbo musikfestspel förenas av rollen som stark kulturaktör samt av viljan att stimulera och bredda kulturfältet i Åbo.

”Konstens hus har redan nu väckt internationell uppmärksamhet och för oss utgör det redan denna sommar en ny fin samarbetspartner. Vi väntar verkligen på allt det nya huset kan föra med sig till Åbo. Vår konsert denna sommar är ett gott tecken på tvärkonstnärligt lokalt kunnande samt samarbete som syns både nationellt och internationellt”, säger Liisa Ketomäki, VD vid Stiftelsen för Åbo musikfestspel.

Åbo musikfestspel och Konstens hus ordnar en samarbetskonsert denna sommar 27.8.2022 kl. 17:00 med finländska jazzgitarristen och tonsättaren Niklas Winter samt italienska jazzgitarristen Lorenzo Cominoli. Duon representerar melodisk modern mainstream kombinerad med atonala element från avantgardejazzen. Två jazzmusiker kanaliserar musikens gränslösa kraft, som driver människor att leta efter fjärran länder. Ett centralt element är vatten, en symbol för liv, som sammanbinder hela världen och flyter på ett liknande sätt som musiken. Duons musik spirar fram ur en stark vilja att dela med sig av en värld i ständig rörelse utan murar, som stäcker sig mot framtiden.

Konstnären som gjort Winters och Cominolis skivomslag arbetar i Konstens hus i Åbo

Niklas Winters och Lorenzo Cominolis unika konsert i Konstens hus kombineras också med konstnären Mikko Paakkolas utställning Valotalo (Ljushuset). Paakkola har designat omslaget till Winters och Cominolis LP-skiva. Konsertbesökarna har vid sidan av konserten möjlighet att besöka Mikko Paakkolas målningsutställning samt höra om hur verken uppstått och vilka berättelser som finns bakom dem. I samband med konserten berättar Paakkola också om hur skivomslaget såg dagens ljus.

”Utställningen är en hedersbetygelse till det mesta. Det är konst, hus, musik och musiker. Jag bekantade mig med Niklas Winter och hans musicerande via Egentliga Finlands konstkommission. Vår länskonstnär Ilkka Rantamäki presenterade både Niklas och Niklas musik för mig. Jag var såld. I fjol skapade jag skivomslaget till hans och italienaren Lorenzo Cominolis LP-skiva. Landskapet som sträcker sig mot oändlighet passar skivans melankoliskt marina stämning”, berättar Mikko Paakkola.

Inträdet till samarbetskonserten mellan Konstens hus och Åbo musikfestspel är fritt.

Intervjuförfrågningar:

Liisa Ketomäki, VD
Åbo musikfestspel
liisa.ketomaki@tmj.fi
+358 40 740 6200

Eveliina Salminen, Försäljnings- och marknadsföringschef
Åbo musikfestspel
eveliina.salminen@tmj.fi
+358 40 524 5531

Anna-Maija Vaimala, Producent
Konstens hus
anna-maija.vaimala@turku.fi
+358 44 353 3920