SARI KAASINEN

Sari Kaasinen är musiker, mamma och mormor, kompositör och textförfattare. Musikdoktor, lärare och konstnär, företagare och expert på kulturturism.

Värttinä, Finlands mest framgångsrika folkmusikensemble, är Kaasinens livsverk. Värttinä firade sitt 40-årsjubileum 2023. Guld, platina, Emmapriset, egen stjärna på Walk of Fame, med i Fame Music Museum och flera världsturnéer.

Värttinä grundades 1983 vid familjen Kaasinens gårdsbord. Efter Värttinä tog Kaasinens framgångsrika solokarriär honom runt om i Finland som frontman i Otava-bandet. Kaasinens musik omfattar olika faser i livet, från glädjefyllda sånger till vemodiga känslor av separation. Förutom olika typer av kantele passar även ett tvåsträngat dragspel och ibland, i speciella situationer, en violin.

Kaasinen uppträder för närvarande inte bara som solist utan också som en av tre musiker i Set’Akat-ensemblen. Tillsammans med Kaasinen sjunger och spelar Mari Kaasinen och Karoliina Kantelinen, som är bekanta från Värttinä, i Set’Akat.

Kaasinen doktorerade i vaggsångstraditionen vid folkmusikavdelningen vid Sibelius-Akademin. När Kaasinen studerade vaggvisor lade hon märke till hur orden och melodierna flöt som av sig själva. ”Ju tommare sinnet är på tankar, desto lättare föds en sång som lever i och av ögonblicket.”

Artistens evenemang