SARI KAASINEN

Sari Kaasinen on muusikko, äiti ja mummi, säveltäjä ja sanoittaja. Musiikin tohtori, opettaja ja taiteilija, yrittäjä ja kulttuurimatkailun asiantuntija.

Suomen menestynein kansanmusiikkiyhtye Värttinä on Kaasisen elämäntyö. Värttinä juhli jo 40-vuotista taivaltaan vuonna 2023. Kultaa, platinaa, Emma-patsas, oma tähti Walk of Famessa, mukana musiikkimuseo Famessa ja useita tehtyjä maailmankiertueita.

Värttinä perustettiin vuonna 1983 Kaasisen perheen pirtinpöydän ääressä. Värttinän jälkeen Kaasisen menestyksekäs sooloura vei hänet ympäri Suomea Otava-yhtyeen keulahahmona. Kaasisen musiikissa kuuluvat elämän eri vaiheet rempseistä ilon lauluista haikeisiin eron tunnelmiin. Käteen sopivat erilaisten kanteleiden lisäksi kaksirivinen haitari ja joskus, erityistilanteissa myös viulu.

Nykyisin Kaasinen esiintyy paitsi soolona myös yhtenä kolmesta muusikosta Set’Akat yhtyeessä. Kaasisen kanssa Set’Akoissa laulavat ja soittavat Värttinästä tutut Mari Kaasinen ja Karoliina Kantelinen.

Tohtorin tutkinnon Kaasinen teki kehtolauluperinteestä Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolle. Kehtolauluja tutkiessaan Kaasinen huomasi, miten sanat ja sävelet soljuivat kuin itsestään. ”Mitä tyhjempi mieli on ajatuksista, sitä vaivattomammin laulu syntyy, elää hetkessä ja hetkestä.”

Taiteilijan tapahtumat