JAKOB KULLBERG

Danska cellisten JAKOB KULLBERG är speciellt känd för sitt arbete med samtida musik. Han uppträder regelbundet som solist med världens ledande orkestrar. För hans instrument har danska tonsättaren Per Nørgårds hela celloproduktion skrivits, liksom kadensen till Kaija Saariahos andra cellokonsert och Saariahos Concordia, som är komponerad för Kullberg och Aliisa Neige Barrière.

Kullberg har gjort skivinspelningar med både Bergens filharmoniker och BBC Philharmonic under ledning av John Storgårds. Hans konsertskiva Momentum belönades med en ”dansk Grammy”, P2-Prisen, och nominerades också för Gramophone-priset. Hans senaste projekt är en skivinspelning av Schumanns cellokonsert och Rønsholdts andra cellokonsert med Sinfonia Varsovia 2024.

Kullberg uppträder regelbundet vid festivalerna i bl.a. Huddersfield, Bergen och Aldeburgh samt vid Warszawahösten. Han är professor i cellospel vid Royal College of Music i London och ger också flitigt mästarkurser i Europa och USA. På sista tiden har han utvidgat sitt uttryck som sjungande kompositör-cellist med ett album inspirerat av indiepop, free jazz och samtida konstmusik.

ARTISTENS EVENEMANG

13.08.2024 Ekots temperament