Skip to main content
Blogi

Baletin ja musiikin lumoa: Ballet -näyttely nähdään osana Turun musiikkijuhlia 2024

Kuva: Jaska Poikonen

Turun taiteellinen maisema on saamassa uuden ulottuvuuden, kun Turun musiikkijuhlat, Turun filharmoninen orkesteri, Turun konserttitalo ja Ballet-näyttely yhdistävät voimansa luodakseen taidekokemuksia vuoden 2024 elokuusta aina joulukuun loppuun saakka. Tämä yhteistyö kurottaa yli perinteisten taiteenmuotojen rajojen yhdistäen klassisen musiikin, valokuvien ja tanssin harmonian.

Turun musiikkijuhlia vietetään tänä vuonna 8.–31.8. Juhlaviikkojen yleisömäärältään suurimmat konsertit koetaan Turun konserttitalossa. Näissä konserteissa lavalla nähdään mm. Orchestra della Toscana Turun ystävyyskaupunki Firenzestä ja Turun filharmoninen orkesteri, baritoni Waltteri Torikka, mezzosopraanot Fleur Barron sekä Joyce DiDonatoAliisa Neige BarrièreAleksi Barrière, näyttelijä Akseli Kouki ja Puolalan koulun musiikkiluokkien kuorot. Turun musiikkijuhlien avajaiskonsertista aina vuoden loppuun saakka yleisö pääsee nauttimaan Turun konserttitalossa tapahtumien yhteydessä turkulaisten tanssinopettaja Teija Huuskon ja valokuvaaja Jaska Poikosen näyttelystä.

Turun musiikkijuhlien strategiaan kuuluu laadukkaat yhteistyöt sekä yhteistyökumppanit, ja tämä kokonaisuus on siitä mahtava esimerkki. Nyt, kun Turun musiikkijuhlat sekä Turun filharmoninen orkesteri astuvat mukaan Ballet -näyttelyn kuvioon, tarjoutuu mahdollisuus tarkastella musiikin ja tanssin symbioosia entistä syvällisemmin. Tämä yhteistyö ei ainoastaan laajenna kahden taiteenmuodon yleisöpohjaa, vaan myös syventää ymmärrystä niiden välisestä yhteydestä”, kertoo Turun musiikkijuhlien myynti- ja markkinointipäällikkö Eveliina Salminen.

Näyttely sai alkunsa vuonna 2022 kun Poikonen ja Huusko alkoivat ottaa baletin estetiikasta ammentavia valokuvia. Kuvista alkoi nopeasti muodostua tekijöiden silmiin vahva, tyylillisesti yhtenäinen ja omaperäinen kokonaisuus.

Omana innoituksena oli alunperin kiinnostus balettiaiheisten kuvien ottamiseen kiinnostavissa ja yllättävissä miljöissä, mutta Teija toi heti mukaan oman luovan panoksensa ja taiteellisesti projektin luonne alkoikin muodostua vasta tästä luovasta yhteistyöstä”, Poikonen kertoo.

Näyttelykokonaisuus koostuu eräänlaisesta hetkien koreografiasta. Kuvien tunnelmat syntyvät kiinnostavissa ympäristöissä luodusta tanssillisuuden ja valokuvan yhdistelmästä,

Kuvia on kuvattu sekä studiossa, että mitä inspiroivimmissa miljöissä: muun muassa näyttelypaikkamme Konserttitalon katolla, Paimion Parantolassa ja Ruissalon rantakallioilla jäiden vasta lähtiessä. On tuntunut, että jokaisella kuvauskerralla on syntynyt omanlaisiaan ja uniikkeja kuvia, joilla on paikkansa kokonaisuudessa”, Poikonen sanoo.

Keskiössä ovat myös baletin kehollinen kokeminen ja siitä kumpuavat tunteet ja ilmaisu.

Vanhan tutun balettimaailman yhdistäminen uusiin ympäristöihin ja tilanteisiin synnytti jännittäviä tunneyhdistelmiä muistoista, kehollisista kokemuksista ja uudesta inspiroitumisesta. Jaska on saanut vangittua tämän kuviin upealla tavalla”, Huusko kuvailee.

Ballet-näyttely nähtiin ensimmäistä kertaa Turun Sibeliusmuseossa keväällä 2023, jossa se oli yleisömenestys. Sen jälkeen näyttely on nähty Oopperan ja Baletin Areenakiertueella sekä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla kesällä 2023.

Upeaa, että Ballet saa nyt jatkoa Turun musiikkijuhlien ja Konserttitalon yhteisnäyttelynä”, Huusko ja Poikonen iloitsevat.

Näyttely on viimeistelty otteilla Raisa Jäntin runokokoelmasta Grand plié.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Eveliina Salminen, myynti- ja markkinointipäällikkö, Turun musiikkijuhlat
eveliina.salminen@tmj.fi / 040 524 5531

Jaska Poikonen, valokuvaaja, graafinen suunnittelija
jaska.poikonen@gmail.com / 045 676 3268