Skip to main content
Blogi

Turun musiikkijuhlien ja Turun kaupunginkirjaston laadukas yhteistyö jatkuu uuden luentosarjan muodossa

Turun musiikkijuhlat ja Turun kaupunginkirjasto tuottavat yhteistyössä luentosarjan, jonka teemat pyörivät musiikin, historian ja taiteen ympärillä. Jokaisen luennon yhteydessä Turun musiikkijuhlat tarjoaa kaupunkilaisille konsertin, jotka toimivat esimakuna elokuun juhlaviikoille.

Historia ja musiikki kohtaa

Tänä vuonna Turun musiikkijuhlia vietetään 8.–29. elokuuta. TMJ vie kuulijansa esimerkiksi Perhetalo Heidekeniin, Paavo Nurmen kotitaloon sekä kunnioittaa säveltäjä Oskar Merikantoa, jonka kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Kaiken tämän kunniaksi Turun kaupunginkirjasto järjestää kaupunkilaisille talven aikana luennot juuri näiden kyseisten konserttien aiheista. Jokaisen luennon yhteydessä Turun musiikkijuhlat tarjoaa kaupunkilaisille konsertin, jotka toimivat esimakuna elokuun juhlaviikoille.

Meille on tärkeää saada tehdä yhteistyötä hyvien paikallisten toimijoiden kanssa, joista Turun kaupunginkirjasto on varmasti yksi keskeisimmistä. Luentosarja puhuttelee monia ja olemme yhdessä saaneet luotua sisällöllisesti hyvin rikkaita kokonaisuuksia”, Turun musiikkijuhlien myynti- ja markkinointipäällikkö Eveliina Salminen kertoo.

Muistojen Heideken

Luentosarjan ensimmäinen tapahtuma järjestetään tänään (15.2. torstaina) kello 18:00 Turun kaupunginkirjastossa ja se kantaa nimeä Muistojen Heideken. Muistojen Heideken avaa turkulaisen synnytyssairaalan värikkään historian laitoksen alkuajoista sen lakkauttamiseen asti. Carl von Heidekenin perustama laitos oli vilkkaassa käytössä vuosina 1890–1995. Visuaalisesti näyttävä teos avaa työntekijöiden, synnyttäneiden ja syntyneiden näkökulmia ja näyttää, mitä laitos merkitsi ja yhä merkitsee siellä synnyttäneille ja syntyneille. Samalla, kun teos pureutuu turkulaisuuden ytimeen, se sivuaa myös suomalaisen synnytyskulttuurin modernisoitumista viime vuosisadalla.

Luennolla kurkistetaan Valde Orremaan ja Mia Alhonmäen opastuksella Heidekenin historian kiinnostaviin vaiheisiin ja teoksen syntyprosessiin. Luennon yhteydessä esiintyvät viulisti Ruben Goesch sekä haitaristi Emil Mellanen.

Olemme innoissamme tästä uudesta tapahtumasarjasta, joka yhdistää upeasti kirjallisuuden ja musiikin. Kirjasto hakee jatkuvasti uusia yhteistyökumppaneita ja tapahtumakonsepteja ja on ilo tuottaa tämä yhdessä Turun musiikkijuhlien kanssa”, Turun kaupunginkirjaston tapahtumista vastaava informaatikko Selina Raunio kertoo.