Skip to main content
2024Blogg

Superpopulära Stormskärs Maja-filmkonserten ges vid Åbo musikfestspel i augusti

Åbo musikfestspel arrangeras i år 8–29.8. I dag publiceras ändå en exceptionell helhet som går av stapeln i augusti, nämligen filmkonserten Stormskärs Maja som ges i Konserthuset i Åbo 31.8.2024 kl. 15.00 och 19.00.

Stormskärs Maja, regisserad av Tiina Lymi, hade premiär i januari. Under öppningsveckoslutet lockade filmen rekordmånga tittare, 44 000 personer såg filmen. Under de första sju veckorna sågs filmen av 366 000 personer – fler än till exempel Mamma Mia, Top Gun Maverich eller Bohemian Rhapsody. Tack vare filmens framgångar går också filmkonserten Stormskärs Maja starkt. Den nästan tre timmar långa filmen ges nu som en del av Åbo musikfestspel, till ackompanjemang av Vanda underhållningsorkester i full storlek.

”Jag såg själv Stormskärs Maja uttryckligen som filmkonsert, som en produktion med Vanda underhållningsorkester under ledning av dirigenten Dalia Stasevska. Upplevelsen var mycket berörande. Lauri Porras fina musik kommer till sin rätt och jag upplevde att stämningen i filmen förmedlades ännu starkare”, säger Liisa Ketomäki, VD vid Stiftelsen för Åbo musikfestspel.

”Filmen är inspelad i Åbo och Ålands skärgård, så naturligtvis skulle helheten fås hit till Åbo och vi ville stå för produktionen. I Åbo sker fint arbete inom den finländska filmen och Stormskärs Maja är ännu ett strålande exempel på det här”

Filmen Stormskärs Maja bjuder tittarna på en tolkning av den älskade klassikern som både har respekt för det gamla och i sin livshunger och frenesi känns fräsch. Den tidlösa kärlekshistorien, de karga landskapen i den yttre skärgården och hoppet även vid tragedier är en kombination som tilltalar generation efter generation.

Sällsynt upplevelse

Filmens kraftiga musik är komponerad av Lauri Porra. Också Lasse Mårtensons ursprungliga, ikoniska signaturmelodi finns med – lyckligtvis, för det vore nästan omöjligt att föreställa sig Stormskärs Maja utan den.

”När jag såg den första klippta versionen av filmen förstod jag att nu är något verkligt fint på gång. Ur en filmmusiktonsättares perspektiv var det här ett drömjobb”, säger Porra.

”Musiken är väldigt långt framsprungen ur Majas personlighet och tankevärld, som jag förde flera diskussioner om med regissören. Jag levde mig in i skärgårdslivet i mitten av 1800-talet och att leva på naturens villkor. Jag öste också inspiration ur mina egna erfarenheter av havet.”

I den modiga stil som är typisk för Åbo musikfestspel är också den här konsertens musik pampig och helhetsomfamnande. Porra beskriver konserten som en fin och också sällsynt upplevelse: största delen av de filmkonserter som ges i Finland är med utländska filmer.

”Kombinationen av en inhemsk film och en symfoniorkester med över 70 musiker är en stor, unik och spännande upplevelse. Den erbjuder också en strålande möjlighet till att stanna upp i stillhet och koncentrera sig utan brådska och telefoner.”

Filmen Stormskärs Maja bygger på bokserien om Stormskäret, skriven av Anni Blomqvist (1909–1990), som själv bodde i Ålands skärgård. Blomqvist visste vad hon skrev om: hon bodde i Ålands skärgård och havet tog både hennes man och två söner. Berättelsen utspelar sig i slutet av 1800-talet, huvudsakligen i Finlands yttre skärgård. I filmen gifts en flicka från en skärgårdsby, den 17-åriga Maja, mot sin vilja bort med grannens Janne. Paret inleder sitt gemensamma liv mitt ute på öppna havet – på ett kargt skär, där de måste bygga upp allt från noll. Kärlekens tänds och djupnar så småningom, och den egensinniga landsortsflickan växer via svårigheter upp till en stark och rådig kvinna i yttre skärgården. Filmen är producerad av Solar Films och huvudrollerna spelas av de strålande svenska skådespelarna Amanda Jansson och Linus Troedsson.

Filmkonserten är en konsertform som fått stadigt fotfäste världen runt. Konceptet innebär att filmen visas på vita duken och dess musik spelas av en levande orkester. Vanda underhållningsorkester är en erfaren aktör inom filmkonserterna och har tidigare spelat filmer som Harry Potter, Star Wars, Snögubben och Sagan om skogen.