ÅBO MUSIKFESTSPEL OCH ABOAGORA FYLLER SIBELIUSMUSEUM MED REVOLUTIONÄR KAMPANDA I AUGUSTI
27.05.2024
Bild: Jussi Vierimaa
Åbo musikfestspel går i år av stapeln 8–31.8. En del av programmet utgörs av helheten Songs of Judith, som är planerad av musikfestspelens residenskonstnär Aliisa Neige Barrière och nu kompletteras med ett föredrag inom ramen för Aboagora-projektet.
Åbo musikfestspels residenskonstnär Aliisa Neige Barrière har tillsammans med sin bror, regissören-dramaturgen Aleksi Barrière skapat helheten Songs of Judith, som framförs i Sibeliusmuseum 12.8. Konserthelheten öppnar upp en hemlig tradition, där kvinnliga tonsättare och författare fantiserar kring hur en kvinnorevolt mot de manliga förtryckarna kunde se ut. Är det möjligt utan våld? Programmet är uppbyggt kring Élisabeth Jacquet de la Guerres (1665–1729) kantat tillägnad Bibelns Judit och utforskar revolutionens psykologiska, moraliska och andliga betydelse genom sällsynta pärlor från barock och nutid. Den teatraliska konserten sammanför för första gången musiker från det nordiska Hehku-kollektivet med Finländska barockorkestern.
Avant Aboagora: Mod, motstånd och musikalisk aktivism genom seklerna
Före kvällens konsert Songs of Judith berättar musikern och forskaren Marika Kivinen om musikalisk aktivism och mod inom olika motståndsrörelser vid ett öppet Avant Aboagora-föredrag. Hennes föredrag väcker revolutionsstämningen i oss och erbjuder nya speglar för den musik som framförs vid kvällens konsert.
Marika Kivinen är mezzosopran, historiker, genusforskare, rasismforskare och kolumnist. Hon är på slutrakan med sin doktorsavhandling vid Åbo Akademi inom allmän historia, där hennes tema är exotism och rasifiering i vokalmusiken och sångkulturen i början av 1900-talet. Kivinen uppträder regelbundet med solistuppdrag och har bl.a. sjungit mezzopartierna i Verdis och Mozarts Requiem. I våras släppte Kivinen ett album på Refrain Records, på vilket Marika och hennes mångåriga samarbetspartner Jenna Ristilä tolkar Christian Holmqvists sololåtar. Hon är timlärare i sång vid Åbo yrkeshögskola, Konstakademin, och alt i Ensemble MMXX. Kivinen är styrelsemedlem i Forskningsföreningen Suoni rf, som främjar aktivistisk musikforskning.
Evenemanget Aboagora är en mötesplats för aktörer inom vetenskap och konst samt publiken, och arrangeras för fjortonde gången i Sibeliusmuseum i Åbo 28–30 augusti 2024. Temat för evenemanget 2024 är Mars, the Bringer of War. Avant Aboagora-föredraget ordnas innan huvudevenemanget, är avgiftsfritt och öppet för allmänheten.
Föredraget ordnas i samarbete mellan projektet Aboagora och Åbo musikfestspel.
Åbo musikfestspel och projektet Aboagora har samarbetat i åratal, och Åbo musikfestspel är dessutom en av de institutioner som grundat Aboagora.
Petra Piiroinen, projektforskare och producent för Aboagora, kommenterar både helheten och samarbetet såhär:
”Etos för Aboagora är att vår tids besvärliga problem kräver både tvärvetenskapligt grepp och en kombination av vetenskapliga och konstnärliga synvinklar för att kunna lösas. Årets tema Mars, the Bringer of War är ett gott exempel på det här – krig är en obegriplig sak som skymmer allt annat och det finns ingen gren av vetenskapen eller konsten, som inte på något vis påverkas av krigföring och via vilken man inte kunde försöka förstå kriget. Projektet, som i tiderna grundades på initiativ av Åbo musikfestspel, Turun yliopisto (Åbo universitet) och Åbo Akademi, fyller en funktion i gränsmarkerna mellan vetenskap och konst och har etablerat sig som en pionjär inom tvärvetenskaplig och -konstnärlig diskussion. Numera medverkar Turun yliopisto, Åbo Akademi, Åbo yrkeshögskola Konstakademin, Stiftelsen för Åbo Akademi och Turun Yliopistosäätiö i samarbetet. Vi gläder oss också över det starka innehållsliga samarbetet med Åbo musikfestspel!”
Liisa Ketomäki, VD vid Stiftelsen för Åbo musikfestspel är nöjd över att Aboagora är livskraftig och villig att fortsätta samarbetet med Åbo musikfestspel. ”Som sagt är Åbo musikfestspel en av grundarna för Aboagora. Det är härligt att se att evenemanget är en stark, självständig helhet och en permanent aktör inom evenemangsutbudet i Åbo. Aboagoras framgångssaga lockar oss att även i fortsättningen delta i att sparka igång såna här projekt, när vi ser att de kan fortsätta existera också utan vårt stöd. Det är betydande att vi i Åbo har ett såhär högklassigt projekt som kombinerar vetenskap och kultur, och dessutom är internationellt. Aboagora och Åbo musikfestspel är överens om vad Åbo behöver: högklassigt evenemangsutbud och internationalism.”
Aboagora är en mötesplats för aktörer inom vetenskap och konst. Aboagora möjliggör samarbete och fungerar som en plats för att skapa nytt. I projektets årliga verksamhet ingår det internationella tre dagar långa huvudevenemanget i Sibeliusmuseum i Åbo, en forskningsretreat samt öppna förhandsevenemang under rubriken Avant Aboagora. Projektet inleddes i samband med Åbos kulturhuvudstadsår 2011 och är en pionjär inom samarbete mellan vetenskap och konst. Evenemanget bygger på en vision om att helhetsinriktad problemlösning kräver både tvärvetenskaplighet och kombinationer av vetenskapliga och konstnärliga synvinklar. Aboagora arrangeras av Turun yliopisto, Åbo Akademi, Åbo yrkeshögskola Konstakademin, Stiftelsen för Åbo Akademi och Turun Yliopistosäätiö. År 2024 fick Aboagora understöd av Konestiftelsen, Jenny och Antti Wihuris stiftelse, Vetenskapliga samfundens delegation och Svenska Kulturfonden.
Åbo musikfestspel är Finlands äldsta kontinuerligt arrangerade festival, som hållits sedan 1960. Festivalens kärna har alltid utgjorts och utgörs fortfarande av klassisk musik, men programmet kompletteras regelbundet med även populärmusik, kuraterad för musikfestspelen. Festivalen pågår året runt och kulminerar i festspelsveckorna i augusti varje år. I år hålls ungefär 30 konserter och andra evenemang i augusti och programmet kompletteras under sommaren. Avant Aboagora är den senaste kompletteringen i årets evenemangskalender.
Ytterligare information och intervjuförfrågningar:
Eveliina Salminen, försäljnings- och marknadsföringschef, Åbo musikfestspel
eveliina.salminen@tmj.fi / +358 (0)40 524 5531
Petra Piiroinen, projektforskare, producent, Aboagora
aboagora@utu.fi / +358 (0)50 570 4017