MARIA YLIPÄÄ

Suomen valovoimaisimpiin taiteilijoihin kuuluva näyttelijä-laulaja Maria Ylipää tunnetaan lukuisista musiikkiteatteri-, elokuva- ja tv-rooleistaan. Ehkä parhaiten hänet tunnetaan pääroolistaan Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen menestysmusikaalissa Kristina från Duvemåla, jota esitettiin noin 300 näytöksen verran Helsingissä, Göteborgissa ja Tukholmassa.

Lukuisista musikaalirooleista tuoreimmat ovat olleet musikaaleissa Hiljaiset sillat (Francesca), Next to Normal (Diana) ja West side story (Anita). Maria palkittiin Ensi linja -musiikkiteatteripalkinnolla vuonna 2012. Viime vuosien tv-rooleista mainittakoon Tuula Aaltonen sarjasta Aallonmurtaja, josta Maria sai Kultaisen Venlan (paras naisnäyttelijä) vuonna 2018, Ulla Lundelin sarjasta Koskinen ja Harriet sarjasta Luottomies.

Musiikin saralla Maria Ylipää tunnetaan monipuolisena tulkitsijana, joka on kotonaan lavalla niin jazzyhtyeiden ja big bandien kuin sinfoniaorkesterienkin solistina. Marian ensimmäinen omalla nimellä julkaistu levy, Omani uni – yhteisalbumi Emma Salokosken kanssa, julkaistiin vuonna 2010. Vuonna 2013 hän julkaisi ensimmäisen soololevynsä Onerva. Albumillinen Piazzollan tangoja Piazzolla! julkaistiin vuonna 2022. Keväällä 2024 Emma Salokoski ja Maria Ylipää jatkavat yhyeistyötä julkaisemalla yhteisalbumin nimeltä Kauniita piikkejä.

Maria sai Kordelinin säätiön kulttuuripalkinnon vuonna 2019.

Taiteilijan tapahtumat