Skip to main content
Blogi

Kulttuurin elämyksellisyys piilee yhteistyössä

Turun musiikkijuhlat ja Turun museokeskus järjestävät Turun kaupunginteatterissa toukokuussa puhuttelevan paneelikeskustelun, jonka moderaattorina toimii Riitta Monto. Paneeli tuo yhteen Turun musiikkijuhlien Juan Diego Florézin konsertin sekä Turun museokeskuksen Vanitas -näyttelyn.

Turun musiikkijuhlat tunnetaan suurten maailman tähtien tuomisesta Turkuun, rohkeudesta tapahtumakokonaisuuksissa ja vahvasta yhteistyöstä useiden Turun muiden toimijoiden kanssa. Toukokuussa 2022 Turun musiikkijuhlat tuo Turun konserttitaloon maailmanlaajuisesti ylistetyn oopperatenori Juan Diego Florézin. Ohjelmassa tullaan kuulemaan esimerkiksi ooppera-aarioita ja melodioita rakastetuilta säveltäjiltä kuten Donizetti, Verdi, Massenet ja Puccini. Pianistina konsertissa nähdään aiemminkin Turussa vieraillut pianisti Vincenzo Scalera.

Samaan aikaan Turun linnassa on nähtävillä vaikuttava Vanitas-näyttely, joka herättelee henkiin vanhan ajatuksen kaiken kauniin ja yltäkylläisen turhuudesta ja katoavaisuudesta. Näyttely tuo nämä ajatukset historian kautta nykypäivään. Näyttely on Turun museokeskuksen kokoelmanäyttely ja se esittelee runsain mitoin museon upeita esine- ja taidekokoelmia sekä arkistojen aarteita. Näyttelyn kokonaisuuteen kuuluu myös useita koskettavia runoja, joiden takana ovat runoilijat Juhani Brander, Susinukke Kosola, Hanna Storm, Sinikka Svärd ja Jouni Teittinen.

Kaksi vuoden kohokohtaa yhdistyvät

Turun musiikkijuhlat ja Turun museokeskus tuottavat yhteistyössä ajankohtaisen paneelikeskustelun, joka yhdistää nämä kaksi kokonaisuutta teemallisesti.

Panelisteina nähdään kansallisteatterin kotikirjailija, ihmisoikeusvaikuttaja ja esikoiskirjailija Ujuni Ahmed, klassillinen filologi ja Ciceron kirjeiden suomentaja Veli-Matti Rissanen sekä ohjaaja, libretisti ja tuottaja Mirva Koivukangas. Keskustelua ja paneelia on moderoimassa valovoimainen Turun Yliopiston humanistisen tiedekunnan työelämäprofessori Riitta Monto.

”Venäjän julma sota Ukrainassa on järkyttänyt meitä kaikkia. Siksi on erityisen tärkeää keskustella siitä, millaisen maailman haluamme luoda. Vanitas-panelistit ovat asiantuntijoita kertomaan, miten yhteiskuntaan voidaan vaikuttaa taiteen ja tieteen kautta”, Riitta Monto kertoo.

Vanitas-sana on latinaa ja tarkoittaa turhuutta. Taiteessa Vanitas muistuttaa meitä ihmisen kuolevaisuudesta, elämän lyhyydestä ja maallisen rikkauden katoavaisuudesta ja kaiken turhuudesta. Paneelissa käsitellään Vanitas-näyttelyn ajankohtaisia teemoja yhdistettynä oopperamaailmaan.
Kauneus ja yltäkylläisyys ovat oopperamaailmassa tunnettuja adjektiiveja, mutta samalla kyse on myös yhteiskunnallisesta ja laajemmasta ilmiöstä. Panelistit pohtivat moderaattorin kanssa, mikä elämässä on oikeasti tärkeää. Paneelikeskustelu järjestetään 4.5.2022 kello 17:00 Turun kaupunginteatterissa ja sisäänpääsy tapahtumaan on maksuton.

Millaisen maailman haluamme luoda?

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: 

Riitta Monto
riitta.monto@dicto.fi

Liisa Ketomäki
liisa.ketomaki@tmj.fi