Skip to main content
Blogi

Kauppatorin tarinoita saatiin mittava määrä

Turun musiikkijuhlille kerrottiin tarinoita aina ratikkavuosista asti.

Turun musiikkijuhlat (TMJ) aloitti aiemmin kesällä kyselyn, jossa kaupunkilaiset pääsivät avoimesti kertomaan tarinoitaan ja muistojaan Turun kauppatorista. Verkkokyselyn lisäksi TMJ on tehnyt yhteisyötä Turku Centerin sekä Second Hand Sundaysin kanssa tarinoiden keräämisessä. Tarinoita on tarkoitus käyttää 12.8. tapahtuvan kaikille avoimen ”TURKU LOVE X KAUPPATORI” -tapahtuman markkinoinnissa, sekä muistuttaa kaupunkilaisia siitä, kuinka tärkeä tämä neljä vuotta kuoppana toiminut kortteli kaupunkiyhteisölle onkaan.

Tarinoista nousi muistoja torikaupasta, ratikasta ja kesätöistä, mutta myös kommelluksista ja lämpimistä tai hassuista tapaamisista torilla. Erityisesti torin tunnelma, ihmiset sekä torikauppiaat tulivat haastatelluilla helposti mieleen. Kaikki tarinat ovat nyt anonyymisti luettavissa alla, ja samoja tarinoita tullaan kuulemaan TMJ:n, Turun kaupungin, Turun kauppatorin, Turku Centerin sekä YLE Turun kanavilla seuraavien viikkojen aikana.

Kiitos kaikille tarinansa ja muistonsa kertoneille kaupunkilaisille!

 

Tarinat

“Muistoja ja tarinoita kauppatorista on ’miljoonia’, mutta rakkaimmat liittyvät juhannukseen. Olin 14v kun menin torille hevimyyjäksi vuonna 1974. Torimyyjäuraa kesti 13 vuotta. Kauneimmat ja tosiaan rakkaimmat muistot ovat juhannnusaatolta, kun koristelimme kojumme koivunoksilla, kaadoimme tuoreet uudet perunat tiskille, asetimme tilliniput pottujen vierelle. Sitten mansikat ja muut kesän vihannekset. Se tunnelma ja ihmisten lämpö ja hyvä mieli, ei haihdu muistoista koskaan, ellei tule muistisairautta. Jokaikinen juhannus sen 13 vuoden aikana, kun torilla työskentelin, juhannus oli odotetuin. Juhannus oli SE juttu. Vaikka oli joulun aikaankin ihana tunnelma. Kaiholla ajattelen myös lukuisia pystykahveita torin silloisella kioskilla. Odotettiin porukalla aamuisin ennen klo seitsemää tuoreita lämpimiä wienermunkkeja ja vaihdettiin ajatuksia. Joskus kävi niinkin, että munkki saattoi mennä parempiin suihin. Eräänkin kerran, kun pitelin munkkia kädessä aikomuksenani haukata, lensi lokki olkapäälleni, nappasi munkin ja paineli siivet viuhtoen munkki suussaan kuorma-auton katolle. Siellä se popsi sen aivan kuin ilkkuen, että kiitti munkista torimuija. Ei ole enää kojuja, jotka joutui itse kokoamaan levy levyltä, ei ole sitä kuhinaa ja hyörinää mitä 70-luvulla oli, entisestä torista ei ole jäljellä oikeastaan muuta kuin muutamat harvat myyjät/kauppiaat. Eikä tarvitse ollakaan. Ajat, tavat ja ihmiset muuttuvat ja niin pitääkin muuttua.”

“Parhaat muistot lapsuudesta olivat Turun vapputorilta. En silloin asunut Turussa, mutta äiti, joka oli vanha turkulainen, halusi aina vapuksi kotiin. Joka vappu vietimme päivän torilla, silloin sai ostaa hauskan hatun ja ilmapallon joka kerta. Muistan, kuinka iso ja ihmeellinen tori silloin oli ja lapsen silmin se oli lähes maaginen. Nyt on ollut ilo nähdä taas Turkuun muuttaneena kuinka tori on lähtenyt heräämään eloon ja toivon uusia ihania torimuistoja.”

“Ratikan tulo takaisin Kauppatorille. Ennen kävin omien lasten kanssa ja nyt tyttärenlasten kanssa ratikassa jäätelöllä. Saamme aina ihanaa palvelua, kiitos.”

“31.8. tulee tasan 60 vuotta siitä. Oli ruokatuntini, en vieläkään ymmärrä miksi teimme niin, ostimme Yliopistonkadun kultasepänliikkeestä kihlasormukset. Tuleva mieheni osti torilta ruusun ja siinä Aurakadun ja Yliopistonkadun kulmassa laitoimme kihlasormukset sormiin kiireellä, kun ruokatuntini loppui ja töihin lähdin.”

“Olin 20v sitten torilla ja ostin kaksi kassillista haudalle kukkia. Sitten kiiruhdin bussille ja voi kauhistus kengänkärki osui mukulakiveen ja lensin päistikkaa kukat pitkin toria ja housun polvet rikki. Tuli ainakin 5 auttajaa. Nyt on kiitos paremmat kivet”

“Edesmennyt isäni kertoi torikäynnistään 60-luvulla; pulu kakki hänen kesähatulleen ja hän sitä perklaamaan ja putsaamaan, sanavalmis torimyyjä siihen: ”Olkaa onnellinen ettei lehmät lennä!” Tämä muisto naurattaa vieläkin ja kertoo torin leppoisasta tunnelmasta.”

 

Mikä on lämpimin muistosi torista?

“Torin avajaisten mukava tunnelma jäi mieleen, 4v. eka konserttikäynti.”

“Olin lukioikäisenä kesätöissä vihanneskojussa. Juhannusaaton aikaisen aamun tunnelma oli upea!”

“Tuoreina muistikuvina Jymyn herkkujäätelöt ja Elviksen uudet perunat.”

“Aurinkoinen päivä (lauantai) työviikon jälkeen torikahvilassa munkkikahvilla. Ihan vain istuen, nauttien ja luentoa seuraten, voimia itselle lataamassa!”

“Kesälauantain aamukahvit Einossa kruunaa viikonloput”

“Kesäiset mansikka- ym. ostokset kauppatorilla”

“Nuoruudessa tapaamispaikka AINA!”

“Kesällä vihannes- ja marjamyyjät.”

”Nyt ku tää on valmis ja tultiin kaverin kanssa jäätelölle tänne ja sit sai katella torimyyjiä siinä, kun tori vasta aukes.”

”Meil on perinteisenä ollu, et käydään vähintään kerran kesästä tyttären kanssa aamupalalla torilla.”

”Sillon kun lapset ollu tenavia, niin jälkikäteen tuntuu, että ne oli niin mahtavia aikoja niiden kanssa torilla.”

”Matkat torille ensimmäisen lapsenlapsen kanssa. Tullaan bussilla yhdessä itäsestä Turusta. Se on suuri seikkailu kuule, kun tullaan kauppatorille jäätelölle.”

”Isoisän kanssa, kun paljon kuljettiin torilla. Hän oli eläkkeellä ja mä yhentoista.”

”Kahvihetket poikien kanssa.”

”Hetket jäätelöllä ja vihannesostoksilla tyttären kanssa.”

”Juhannusaattoaamuna tultiin kahestaan lapsen kaa hakemaan juhannuksen vihannekset ja mansikat. Oli ihana tunnelma.”

”Kävelin torilla, lintuja lensi ylhäällä ja suoraan mun hiuksiin lensi sellanen panos.”

“Vapputori ja metrilakut.”

“Lapsuudessani Turun torilta muistan lokin, jonka nimesin Martiksi. Vanhassa filmikamerassamme on kymmeniä kuvia Martti-lokista.”

“Onnistunut kirppispäivä, mukavia hetkiä Cafe Einossa & Ratikan jätskit”

“Einon aamukahvit.”

“Ajoin puluja takaa! Koko perheellä oli tosi kivaa ja äiskä osti mulle jäätelön. Terveisin, Tenu-kettuterrieri.”

“Koiran kanssa on mukava tulla torikahville viikonloppuisin!”

“Muistan kyllä Suomen jääkiekon olympiakullan vuosi takaperin. Oli suuren urheilujuhlan tuntua, kun aamulla klo kahdeksan aikaan oli 20 ihmistä jaksanut vaivautua paikalle. Oli isänmaallinen olo ja teimme paljon uusia kavereita.”

“Tänään kirppismyyjänä. Iloisia ihmisiä, kiva tunnelma!”

“Ihanat, tuoreet hedelmät ja kasvikset suoraan tuottajilta.”

“Vuosikausia kestänyt remontti vihdoin valmis. Hyvä lopputulos.”

“Iskän kanssa käytiin torikirppiksillä paljon 90-luvulla”

”Kaikki semmoset vanhemmat ikäihmiset, jotka tulee tänne juttelemaan ja viettämään aikaa jäävät mieleen.”

”Aina kun nähdään sukulaisia, joita ei muuten nähdä missään.”

”Kun Martti Ahtisaarta valittiin presidentiksi, hän oli jossain torilla keräämässä ääniä ja tunnelma oli lämmin.”

”Ilkka Kanerva torilla, hän tunsi kaikki. Se kulki täällä torilla ja tervehti ihan kaikkia.”

”Opiskelin Tampereella ja yöllä odotin taksia baarin jälkeen. Tuli yks vanha opettaja vastaan.”

”Tärkeimpänä tää arki ja normaali humu.”

”Täällä ollaan oltu touhuamassa kirpputorimyyjänä usean kerran Punaselle Ristille.”

“Kaikenlaista on torilla tullut tehtyä, oltua konserteissa ynnä muuta. Viime vuoden syyskuun torin avajaiset ovat jääneet mieleen.”

 

Muistatko ensimmäisen kertasi torilla?

”Mä tulin pääsykokeeseen Turkuun ja mä ajattelin, että mä kävelen kauppatorin läpi, mut sehän ei ollut valmis vielä niin siinä meni hetki löytää sitten, että mistä päädystä täältä pääsee läpi.”

”Olisinkohan mää ollut alaasteella ja me ollaan oltu mun äidin kanssa. Tuolla kulmassa oli semmoinen pieni kioski. Oltiin siinä syömässä semmosia höyrytettyjä nakkeja. Nelkytviis vuotta sit ehkä.”

”Käytiin muumimaailmassa ja ihmettelemässä torin meininkiä.”

”1973, kun tultiin äidin kans Harjavallasta silmälääkäriin. Torin kulmassa oltiin lääkärissä ja siitä käveltiin kauppatorille. Eka kerta, kun tultiin maalta kaupunkiin.”

”Mä olen isoisäni kanssa käynyt silloin, ku mä olen ollut varmaan alta viis, 60-luvun puolenvälissä. Silloin käytiin usein ostoksilla toril ja hallissa.”

”45 vuotta sitten, asuttiin vielä Mikkelissä ja ajettiin raitsikalla ohi.”

”En muista ekaa kertaa, mut kyl mä tiiän, et mä oon jo lapsena täällä paljon luuhannut.”

”Joskus 1975, kun mä oon Turkuun muuttanut. Lähinnä kävellyt torin läpi työpaikalle säännöllisesti, kun olin torin laidalla töissä.”

“En nyt ensimmäistä kertaa muista, mutta sen muistan, kun tästä kulki vielä ratikat ympäri torin. Ennen tää oli kokonaan mukulakiveä ja liikenne kulki ympäri. Ratikat tais lähteä -72.”

 

Mikä on sinun mielestäsi torin paras yksityiskohta?

”Torin perinteinen lamppu keskellä.”

”Mansikkakojut.”

”Yleinen tunnelma ja kiireettömyys.”

”Torin hienot kukkaruukut.”

”Uusi esiintymislava.”

”Ortodoksinen kirkko keskellä kaikkea.”

”Tunnelma.”

”Aamukahvit Einossa.”

”Paviljongit ja kaikki puurakenteet on ihan loistavia.”

”Mahdollisuus torikahveihin.”

”Cafe Kisälli, tänne tullaan, oli sää mikä tahansa.”

”Virtanen, hän on kyl sympaattinen.”

”Koko tori on kyllä mukava.”

“Yleinen ilmapiiri on parasta torilla. Erityisesti keväisin ja kesäisin tori on hieno.”

 

Miksi Turku mielestäsi tarvitsee toria?

”Turku on kesäkaupunki ja tänne tulee turisteja.”

”Tori on klassikko.”

”Ihmiset haluu kiertää torilla ja se on paikka, jossa ihmiset kokoontuu.”

”Tori on perinteinen yhteinen juttu ollut aina.”

”Torilla on pitkä historia.”

”Kaikki paikat tarvitsee toria.”

”Onhan tää niin suuri kaupunki, et täytyyhän täällä tori olla.”

”Tori on kaupungin sydän. Se on sellaista eurooppalaista piazza-juttua. Enempikin sais porukkaa kerääntyä.”

”Tori on semmonen sydän kaiken keskellä. Nyt huomaa, kun tää taas on tässä, et on ollu jotenki tylsää ne vuodet, kun paikalla oli pelkkä monttu.”

”Tää on sellanen elämän keskittymä.”

”Täähän on tällasen arkielämän keskus. Täällä tavalliset turkulaiset näkee toisiaan ja päättäjiäkin joskus. Täällä sitä parveillaan torilla.”

 

Kuva: Seilo Ristimäki

Lisätiedot: Mike Valtonen, mike.valtonen@tmj.fi

 

Turun musiikkijuhlat 2023 järjestetään 10.–24.8.