Esa-Pekka Salosen Turun musiikkijuhlien kapellimestaridebyytti tapahtui vuonna 1986, kun hän johti Lontoon Philharmonia-orkesteria kahdessa konsertissa. Alexis Weissenberg piti pianoresitaalin vuonna 1985. Vuonna 1985 esittäytyi musiikkijuhlayleisölle myös nuori kitaramestari Timo Korhonen. Jukka Tiensuu tervehti ohjelmakirjassa Derek Baileyn esiintymistä: ”Se, että Derek Bailey saapuu Suomeen, on yhtä lailla tärkeä tapaus kuin jos Gustav Leonhardt tulisi tänne soittamaan cembaloa”. Leonhardtin esiintyminen kävikin sittemmin toteen vuosina 1991, 1994 ja 2007. Musiikkijuhlien tuleva taiteellinen johtaja Olli Mustonen esiintyi vuonna 1989 sellisti Heinrich Schiffin kanssa.
Turun musiikkijuhlasäätiön valmistelu käsitti käytännössä koko 1980-luvun. Se lähti virallisesti liikkeelle syksyllä 1983, kun kaupunginhallitus päätti käynnistää neuvottelut säätiön perustamiseksi. Ensimmäinen aloite oli toki tehty vielä aiemmin vuonna 1981, jolloin Turun musiikkilautakunta oli tehnyt kaupunginhallitukselle ehdotuksen säätiöstä. Neuvotteluja käytiin ahkerasti ja useiden mietintöjen, selvitysten, kokousten, esitysten ja vihdoin myös päätöksen jälkeen Turun musiikkijuhlasäätiö perustettiin vuonna 1989 ja ensimmäiset säätiön järjestämät juhlat pidettiin vuonna 1990.
Vuonna 1987 oli tarkoitus kuulla Peter Schreierin resitaali, mutta Schreierin sairastuttua, hänen tilallaan esiintyi sopraano Edith Matis. Pianistina oli Ralf Gothóni. Musiikkijuhlien tuleva taiteellinen johtaja Olli Mustonen esiintyi vuonna 1989 sellisti Heinrich Schiffin kanssa. Säätiö valitsi musiikkijuhlien toiminnanjohtajaksi Kari Vaseen ja taiteelliseksi johtajaksi Olli Mustosen.