SILJAMARI HEIKINHEIMO

Siljamari Heikinheimo är violinist och operaregissör. Som dirigent har Heikinheimo arbetat i Stefan Herheims team vid Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf och Komische Oper i Berlin, och som assisterande dirigent vid Finlands nationalopera. Hans Bèla Bartòks The Duke of Siniparra Castle, Kurt Weills Seven Deadly Sins och Toscas porträtt har alla haft premiär på Rauma Festivo. Trapped Butterfly, beställd av Rauma Festivo, regisserad av Heikinheimo, komponerad av Sampo Kasurinen och skriven av Aina Bergroth, återspeglar arvet från den ikoniska operan och hade premiär sommaren 2023 på Kuhmo kammarmusikfestival, Vår Festival och Rauma Festivo. Våren 2024 hade Metropolia operaskola premiär på Heikinheimos regi av Joonas Pohjonens kammaropera Teamet.

Som violinist uppträder Heikinheimo som kammar- och orkestermusiker, solist och i produktioner som kombinerar scenkonst och musik. Heikinheimo var medlem i Radions Symfoniorkester 2012-2016 och är för närvarande gästdirigent och konsertmästare i nordiska orkestrar. Heikinheimo är en regelbunden gäst på många musikfestivaler och har också spelat in flera finska violin- och kammarmusikverk för Yle.

Heikinheimo är konstnärlig ledare för Rauma Festivo och konstnärlig ledare för konsertserien Soivat Kirjat. Sedan 2020 har han varit lektor i violinspel vid Åbo yrkeshögskolas konstakademi.

Artistens evenemang

08.06.2024 Toscas porträtt