Skip to main content

Stormskärs Maja filmkonsert

STORMSKÄRS MAJA FILMKONSERT

31.08.2024 | 15:00 & 19:00

Åbo konserthus

BiljetterInfo

Program

Stormskärs Maja film

Vanda Orkester, musik
Eero Lehtimäki, dirigent
Lauri Porra, komposition och arrangemang

Biljetter 54 €

Längd 2 h 45 min, ingen paus

Den omåttligt populära filmkonserten Stormskärs Maja är nu på Åbo musikfestspel!

Stormskärs Maja, film regisserad av Tiina Lymi, kom, såg och vann. Filmen lockade rekordmånga 44 000 tittare under premiärhelgen. Under sina första sju veckor lockade den 366 000 tittare i Finland – mer än Mamma Mia, Top Gun Maverick eller Bohemian Rhapsody. Filmens framgång har också bidragit till framgångarna för filmkonserten Stormskärs Maja. Den nästan tre timmar långa filmen och hela Vanda Orkester som ackompanjerar den är nu efterfrågade överallt. Det finns mer efterfrågan än utbud, så om du får chansen är det definitivt värt att ta den!

Filmen Stormskärs Maja erbjuder publiken en tolkning av en älskad klassiker som är respektfull mot det gamla men fräsch i sin livsglädje och frenesi. Kombinationen av en tidlös kärlekshistoria, det karga landskapet på Ålands yttersta öar och hoppfullheten mitt i tragedin är en kombination som kommer att tala till generationer.

Och så är det musiken.

Filmens mäktiga musik är komponerad av Lauri Porra. Lasse Mårtensons ikoniska originalmelodi ingår också – tack och lov, för det skulle vara nästan omöjligt att föreställa sig Stormskärs Maja utan den.

”När jag såg den första klippningen av filmen insåg jag att vi höll på med något riktigt coolt. Ur en filmkompositörs synvinkel var det här ett drömjobb”, säger Porra.

Porra beskriver konserten som en stor och samtidigt sällsynt upplevelse: de flesta filmkonserter i Finland görs med utländska filmer.

”Kombinationen av en inhemsk film och en symfoniorkester med mer än 70 musiker är en stor, unik och spännande upplevelse. Det är också ett utmärkt tillfälle att stanna upp, sakta ner och koncentrera sig utan att störas av mobiltelefoner.”

Filmen Stormskärs Maja är baserad på bokserien ”Stormskär” av Anni Blomqvist (1909-1990), som bodde på Åland. Blomqvist visste vad hon skrev om: hon bodde i den åländska skärgården och förlorade både sin man och sina två söner i havet.

Handlingen utspelar sig i mitten av 1800-talet, huvudsakligen i den finska ytterskärgården. I filmen gifts en flicka från en skärgårdsby, 17-åriga Maja, mot sin vilja bort med sin granne Janne. Paret börjar sitt liv mitt ute på det öppna havet – en karg vik där allt måste byggas upp från grunden. Kärleken tänds och fördjupas gradvis, och den egensinniga bondflickan växer genom motgångar till en stark och resursstark ytterkustkvinna.

Filmen, som produceras av Solar Films, har svenska Amanda Jansson och Linus Troedsson i huvudrollerna.

Artister

INFO

  • Adress: Aningaisgatan 9, 20100 Åbo
  • Kollektivtrafik: Hållplatser i Åbo centrum ligger nära. Bussterminalen ligger brevid konserthuset och Åbo järnvägsstation ligger en knapp kilometer bort.
  • Tillgänglighet: Parkering för rörelsehindrade (2 st.) på Sibeliusgatan. Det är tillåtet att stanna tillfälligt för att släppa av passagerare framför huvudingång. Huvudingång är tillgänglig.
  • Parkering: Trätorgets parkering rekommenderas.
Busstidtabeller (Föli.fi)