VILLE URPONEN

Ville Urponen är en av Finlands mest kända organister. Efter att ha studerat orgel- och pianospel vid Sibelius-Akademins solistiska avdelning för Kari Jussila och Meri Louhos kompletterade han sina orgelstudier i Amsterdam under ledning av Jacques van Oortmerssen. Urponen avlade musikdoktorsexamen 2009.

Ville Urponen har uppträtt i flera europeiska länder, Japan, Sydkorea, Kina och Ryssland och konserterat vid flera betydande inhemska och utländska musikfestivaler. Sommaren 2020 spelade han på ”Bachorgeln” i Tomaskyrkan i Leipzig vid öppningskonserten för dess 20-årsfestkonsertserie.

Urponen har gett ut flera soloskivor som prisats i internationell press, senast första delen i en helhetsinspelning av Johann Sebastian Bachs orgelverk. Dessutom har Urponen uppträtt på ett flertal skivor som ackompanjatör och orkestermusiker.

Ville Urponen är lektor i orgelmusik vid Sibelius-Akademin. Han är konstnärlig ledare för Åbo orgelfestival och medlem av planeringsarbetsgruppen för orgeln i Musikhusets konsertsal i Helsingfors. Urponen fick Nordens äldsta orgelsällskap Organums vandringspris 2015 för sitt synliga och långvariga arbete för orgelkonsten.

ARTISTENS EVENEMANG

13.08.2023 Fästlig mässa