THOMAS HAMPSON

Thomas Hampson är vår tids främsta amerikanske barytoner och i meritlistan ingår bl.a. titeln ”Met Mastersinger” utfärdad av Metropolitan-operagillet, en plats i tidsskriften Gramophones Hall of Fame samt det betydande Concertgebouw-priset. Hans operarepertoar omfattar över 80 roller och han medverkar på över 170 skivor, flerfalt belönade med Grammy-, Edison och Grand Prix du Dis-que-priser.

Bland Hampsons roller säsongen 2019–20 ingår bl.a. rollen som bildkonstnären Vermeer i Stefan Wirths opera Flicka med pärlörhänge, som uruppförs vid Zürichoperan. Han återvänder till Staatso-per i Wien som Giorgio Germont i La traviata och till La Scala i Milano som Altair i Strauss Den egyptiska Helena. Han uppträder också flitigt med konsert bl.a. vid Verbierfestivalen samt med pia-nisten Wolfram Rieger i Wigmore Hall.

Vid sidan av att uppträda undervisar Hampson också flitigt, bl.a. genom online-mästarkurser vid Manhattan School of Music, Medici.tv och The Hampsong Foundation, den sista grundad av honom själv. Han är ledare för liedakademin i Heidelberg och samarbetar årligen med Barenboim-Said-akademins Schubertvecka i Berlin.

Artistens evenemang