Mikko Luoma

Mikko Luoma har uppträtt i de flesta europeiska länder och i USA. Han har uppträtt som solist med New Juilliard Ensemble, Avanti!, Zagros och Tapiola Sinfonietta i konsertsalar som New Yorks Lincoln Center och Berlinfilharmonins kammarmusiksal. Han har samarbetat med dirigenter som Stefan Asbury, John Storgårds, Joel Sachs och Hannu Lintu. Mikko Luoma har också uruppfört Jukka Tiensuus och Veli-Matti Puumalas konserter för ackordeon.

Hans solorepertoar omfattar allt från transkriptioner av barockmusik för klaver till vår tids avantgarde.

Talrika verk har Mikko Luoma framfört för första gången i Finland, bland dem kompositioner av Salvatore Sciarrino, Bent Sørensen, Younghi Pagh-Paan, Steve Montague och Alvin Lucier.

Kammarmusiken utgör en viktig del av Mikko Luomas musikerskap. Han är grundande medlem av Plus Ensemble tillsammans med Erkki Lahesmaa (cello) och Christoffer Sundqvist (klarinett). Som medlem av denna ensemble har han beställt, uruppfört eller för första gången i Finland framfört över ett dussin nya verk för denna instrumentkombination.

Vid sidan av turnéer och uppträdanden vid olika festivaler ger Plus Ensemble årligen en konsertserie bestående av tre konserter vid Sibeliusmuseum i Åbo.

Artistens evenemang

21.08.2022 Juhlamessu