MARI PALO

Sopranen Mari Palo är en av de mest eftertraktade finska sopranerna både på hemmaplan och internationellt. Som en mångsidig artist har Palo fängslat publiken med sin strålande närvaro över genregränserna.

Mari Palo inledde sina sångstudier vid Karleby konservatorium och tog sin magisterexamen vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Hon har uppträtt runt om i världen som liedsångerska och solist i orkestrar, och är också en populär gäst vid kammarmusikfestivaler.

Mari Palo har en nära relation till Finlands Nationalopera (FNOB) där hon har varit en regelbunden gästsolist sedan 1999. Hennes senaste höjdpunkter på FNOB inkluderar Hanna Glavari i Franz Lehárs The Merry Widow och en namnroll i Philip Venables högaktuella opera Denis & Katya in 2023, ett produktionssamarbete mellan Taite ry, Musica Nova och FNOB. Sommaren 2023 medverkar hon i flera roller i Eeva Kontus nya opera Armi, som uruppförs på Ilmajoki musikfestival. År 2024 återvänder hon till FNOB som Wellgunde i Wagners Götterdemmerung.

Förutom sin fullspäckade konsertkalender förmedlar Mari Palo också sina kunskaper och erfarenheter till framtida kollegor. Hon arbetar som sångpedagog på Centria University of Applied Sciences. Mari Palo är konstnärlig ledare för Uleåborgs musikfestival tillsammans med Jukka Perko. Finlands president tilldelade henne Pro Finlandia-medaljen av Finlands Lejons orden 2019.

ARTISTENS EVENEMANG