JOSÉ MIGUEL PÉREZ-SIERRA

José Miguel Pérez-Sierra hör till de mest betydande spanska dirigenterna i sin generation. Han debuterade som dirigent för Galiciens symfoniorkester 2005 och blev mäkta populär vid Rossini-operafestivalen i Pesaro 2006 som dess yngsta dirigent någonsin. Senare har han dirigerat de mest betydande orkestrarna i bl.a. Spanien, Italien, Portugal och Georgien i operor av bl.a. Rossini, Bellini, Puccini och Verdi. Han har dirigerat orkesterkonserter med musik av bl.a.  Dvořák och Strauss på turné med San Sebastians orkester samt Bruckners tredje symfoni med Madrids RTVE-orkester.

Pérez-Sierra inledde sina studier i pianospel för Claudio Arrau-eleven José Ferrándiz, studerade virtuositet och fenomenologi för att sedan avlägga högre examen endast 16 år gammal. Vägen till dirigentpodiet fortsatte bl.a. som assistent till Gabriele Ferro och Alberto Zedda. På skiva har Pérez-Sierra bl.a. spelat in sex Rossinioperor för skivbolaget Naxos.

Från och med nästa säsong har maestro José Miguel Perez-Sierra utsetts till musikalisk ledare för Teatro de la Zarzuela i Madrid.

ARTISTENS EVENEMANG