GRINGOLTSKVARTETTEN

GRINGOLTSKVARTETTEN är verksam i Zürich och förenas av långvarig vänskap och samarbete mellan fyra nationaliteter. Ryska violinisten Ilya Gringolts, rumänska altviolinisten Silvia Simionescu och armenska violinisten Anahit Kurtikyan har uppträtt tillsammans vid talrika festivaler, medan tyska cellisten Claudius Herrmann har spelat tillsammans med Kurtikyan i den respekterade Amatikvartetten. I Gringoltskvartetten smälter de fyra musikernas sofistikerade klangfärger samman till en glänsande samklang.

Kvartetten uppträder regelbundet vid världens ledande festivaler och konserthus och har bland annat spelat Mozarts stråkkvintetter i Italien med periodinstrument och sensträngar, tillsammans med amerikanska altviolinisten Lily Francis. Kvartetten spelar också samtida musik och har framfört verk av bl.a. Jörg Widmann och Lotta Wennäkoski. De har fått talrika priser för sina skivinspelningar, bl.a. Diapason d’Or för sin Schönbergskiva 2022 och de tyska skivkritikernas pris för Mendelssohns och Enescus oktetter tillsammans med Meta4 2020.

Gringoltskvartettens medlemmar spelar på sällsynta italienska instrument: Ilya Gringolts på en Guarneri ”del Gesù”-violin (1742–43) som är i privatägo, Anahit Kurtikyan på en Camillo Camilli-violin (1733) från Mantua, Silvia Simionescu på en Jacobus Janarius-altviolin (1660) från Cremona och Claudius Herrmann på en Maggini-cello (1600) från Brescia, på vilken furste Golitsyn uruppförde Beethovens sista stråkkvartetter.

ARTISTENS EVENEMANG

17.08.2024 Fred

18.08.2024 Festgudstjänst