EMMA SALOKOSKI

Emma Salokoski har varit sångerska sedan 1998. Hon började i musikteaterns värld med musikalerna Rent och Les Miserables, men gick snart vidare till soloarbete. Emma komponerar och skriver ofta egna låtar och hennes musik har också framförts i flera teater- och dansproduktioner. År 2006 utsågs Emma till årets kvinnliga solist vid Emma Gaala. Emma Salokoski Ensembles album ”Kaksi mannerta” har sålt guld och videon till låten ”Veden alla”, som släpptes 2010, har visats över 4 miljoner gånger på YouTube.

Under sin karriär har Emma gett ut tre album med sitt band ”Emma Salokoski Ensemble” och två album med sitt band ”Quintessence”. År 2009 släppte hon det kritikerrosade albumet ”Vi sålde våra hemman”, ett samarbete med Ilmiliekki Quartet, som arrangerade svenska folkvisor med en modern nordisk jazztwist. Hösten 2018 fortsatte samarbetet med utgivningen av ett album med kompositioner till svenskspråkiga dikter. Albumet ”Ligger du fortfarande i sängen!” nominerades till en Jazz Emma Award.

År 2010 gav han ut albumet ”Omani uni” i samarbete med Maria Ylipää. Materialet bestod av finska dikter tolkade av unga finska kompositörer för stråkkvartett och jazztrio. Emma har också spelat in ett tvåspråkigt barnalbum ”Rytmihyrrä/Rytmyra” (komp. av Kirmo Lintinen, text av Mayvor Lintinen) med UMO och framfört en scenversion av verket dramatiserat av Christian Lindblad. År 2015 släppte Emma det popmusikbetonade albumet ”Kiellettyjä asioita” med Warner Music Finland. Emma har också regisserat teaterpjäsen ”Body Positive!” för Musikteatern Kapsäkki våren 2019.

Emma är också körledare och driver sin egen kör som heter ”Emma Salokoski Voices”. Gruppen är mer än en kör, den är ett kreativt kollektiv som specialiserar sig på tvärvetenskapliga projekt. ESV har producerat två musikteaterpjäser: Plastic Bride (Kapsäkki 2014, regi Sara Melleri) och Body Positive! (Kapsäkki 2019, regi: Emma Salokoski och Marcus Groth).

Emma sjunger också i improvisationsgruppen Aito Collective.

Emma har en examen i sångpedagogik från Complete Vocal Institute i Köpenhamn och arbetar även som körledare och röstcoach. Emma har också studerat rytmisk kördirigering i Danmark i ”Vocal Leadership Diploma” vid Kungliga Musikhögskolan i Aalborg.

Artistens evenemang