EERO LEHTIMÄKI

Eero Lehtimäki (f. 1989) fick sitt genombrott när han på extremt kort varsel dirigerade Mariinskijteaterns orkester vid Åbo musikfestspel 2016. Efter det har han dirigerat nästan alla Finlands symfoniorkestrar. Han var konstnärlig ledare och chefsdirigent för Joensuu stadsorkester 2019–2022.

Eero inledde sina dirigentstudier 2010 med Jorma Panula som lärare och fick sin examen från Sibelius-Akademin 2016. Han har också studerat orkester- och operadirigering i Wien med Johannes Wildner, Simeon Pironkoff och Konrad Leitner som lärare. Vid mästarkurser har han studerat för Jorma Panula och Valerij Gergijev, och dessutom har han studerat privat under ledning av Hannu Lintu,

Före sina dirigentstudier tog Lehtimäki examen vid Helsingfors konservatorium med klarinett och basklarinett som huvudämnen, och han har studerat historiskt klarinettspel i Österrike, Tyskland och Frankrike. Sedan 2013 är han konstnärlig ledare för Itis musikfestspel och han uppträder fortfarande sporadiskt som solist och musiker med olika orkestrar och kammarmusikensembler. Vid sidan av sin musikerkarriär har Eero också avlagt diplomingenjörsexamen i akustik vid Aaltouniversitetet. Han beundrar mångsidig bildning och gör musik för att föra människor till platser de inte ens kan föreställa sig.

Artistens evenemang