ALEKSI BARRIÈRE

Finsk-franska regissören, dramaturgen och författaren ALEKSI BARRIÈRE (f. 1989) är konstnärlig ledare för det franska kollektivet La Chambre aux échos. Hans regier i Europa, USA och Japan har prisats för sin tvärkonstnärlighet öppen för samarbete mellan kulturer och för sina ställningstagande dramaturgier.

Barrières regiarbeten med bl.a. dirigenten Clément Mao-Takacs har inspirerats såväl av 1900-talsverk i nya konstellationer (t.ex. Hanns Eislers krigskantater 2015, vokalmusik av Berio och Cage 2017) som av samarbete med samtida tonsättare (t.ex. Kaija Saariahos La Passion de Simone och Only the Sound Remains. Musikteaterverket Violences (Nationalteaterns Almisal, 2019), skapat i samarbete med Juha T. Koskinen, omnämndes i tidningen FMQ som en av såväl Musica Nova-festivalens som hela årets mest betydande händelser.

Barrière har flitigt anlitats som librettist av bl.a. Kaija Saariaho, Juha T. Koskinen och Diana Syrse. Librettoprojekt är på gång tillsammans med tonsättarna Outi Tarkiainen, Sebastian Fagerlund och Tomás Bordalejo. I Finland har Barrière på sistone presenterat uruppförandet av verket Between (text och regi) i Nationaloperans Almisal samt Sotilas Fatzerin tarina (text och regi) och La Passion de Simone (regi) i Musikhuset. Sommaren 2023 regisserade han en ny produktion av Benjamin Brittens opera Curlew River vid festivalen Orgelnatt och aria.

Artisten evenemang

22.08.2024 Det Andra Hjärtat

12.08.2024 Songs of Judith