PETER LODAHL

Tanskalainen tenorilaulaja Peter Lodahl oli vuoden 2020 OPUS Klassik Awards -kilpailussa ehdolla ”Vuoden laulaja” ja ”Paras taideäänite” -kategorioissa Christian Jostin (Deutsche Grammophon) ”Dichterliebe”-äänitteestä. Hänellä on kattava ura konserteissa, liedissä ja oopperassa. Hänen ohjelmistonsa ulottuu barokin mestariteoksista, klassisesta ja romanttisesta ohjelmistosta 1900- ja 2000-luvun sävellyksiin.

Peter Lodahl on ollut useiden vuosien ajan vakituinen solisti Royal Operassa ja aiemmin Kielin ja Berliinin Komische Operin oopperataloissa.

Peter Lodahlin esiintymisiin kuuluu monenlaisia kohokohtia, kuten nimirooli John Harbinsonin oopperan ”The Great Gatsby” Euroopan ensi-illassa Dresdenin Semperoperissa, samalla kun hän lauloi aikansa johtavien diivojen, kuten Anna Netrebkon, Lise Davidsenin, Barbara Hanniganin, Patricia Petibonin, Anne Sofie von Otterin ja Danielle de Niesen rinnalla.

Peter Lodahl esiintyy säännöllisesti orkestereiden kanssa, kuten Sächsische Staatskapelle Dresden, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Det Kongelige Kapel, MDR Sinfonieorchester, Brucknerorchester Linz, DR SymfoniOrkestret, Taiwanin kansallinen sinfoniaorkesteri ja Bergenin filharmoninen orkesteri. Hänen yhteistyökapellimestareihinsa kuuluvat mm. Kent Nagano, Franz Welser-Möst, Ivor Bolton, Markus Poschner, Guy Braunstein, Andreas Sperring, Carlo Rizzi, Kiril Petrenko, Wayne Marshall, Neeme Järvi, Christoph Gedschold, Lothar Koenigs, Thomas Dausgaard, Frans Brüggen, Christoph Poppen ja Michael Boder.

Viime vuosina Peter Lodahl on esiintynyt säännöllisesti arvostetuissa taloissa, kuten Musikverein Wienissä (Goldener Saal), Großes Festspielhaus Salzburgissa, Concertgebouw Amsterdamissa, Staatsoper Hampurissa, Staatsoper Unter den Lindenissä Berliinissä, Konzerthaus Berliinissä, Oper Frankfurtissa, Brucknerhaus Linzissä ja teatteri La Monnaie Brysselissä, Royal Theaterissa, Teatro Real Madridissa, Semperoper Dresdenissä, Oper Darmstadtissa, Teatro Colon Buenos Airesissa, Komische Oper Berliinissä, Drottningholm Slottsteater Tukholmassa, Norjan oopperassa Oslossa, Lincoln Centerin festivaali New Yorkissa, Grafeneggin festivaalissa, Tokiossa, Hiroshimassa, Guangzhoun oopperatalossa ja Gewandhaus Leipzigissä.

Laulajanuransa ohella Peter Lodahl on tehnyt uraa myös taiteellisena johtajana. Ensin Kööpenhaminan oopperajuhlien festivaalijohtajana vuosina 2016–2019 ja vuosina 2019–2024 Kööpenhaminan filharmonisen orkesterin johtajana.

Peter Lodahl on levyttänyt muun muassa levy-yhtiöiden Deutsche Grammophon, EMI Classics ja DECCA kanssa, ja hän on saanut lukuisia palkintoja ja kunnianosoituksia, kuten Aksel Schiötz -palkinnon ja Gösta Winbergh -palkinnon (1. palkinto). Peter Lodahl nimitettiin Dannebrog-ristin ritariksi vuonna 2013.

Taiteilijan tapahtumat

08.06.2024 Toscan muotokuva