IL POMO D'ORO

Yhtye il pomo d’oro perustettiin vuonna 2012. Yhtyeelle on ominaista barokin ja klassisen ajan oopperoiden ja instrumentaaliteosten autenttinen ja dynaaminen tulkinta. Muusikot ovat kaikki tunnettuja asiantuntijoita ja kuuluvat historiallisen esityskäytännön parhaimmistoon. Yhtye on tähän mennessä työskennellyt mm. kapellimestareiden Riccardo Minasin, Maxim Emeljanitshevin, Stefano Montanarin, George Petroun, Enrico Onofrin ja Francesco Cortin kanssa. Konserttimestari Zefira Valova johtaa orkesteria eri projekteissa. Vuodesta 2016 alkaen Maxim Emeljanitshev on ollut yhtyeen ylikapellimestari, ja vuodesta 2019 alkaen Francesco Corti on johtava vieraileva kapellimestari.

Il pomo d’oro vierailee säännöllisesti arvostetuissa konserttisaleissa ja festivaaleilla ympäri Eurooppaa. Joyce DiDonaton kanssa toteutetun ohjelman ’In War and Peace’ maailmanlaajuisen menestyksen jälkeen vuonna 2020 il pomo d’oro ja Maxim Emeljanitshev esittivät ’My favorite things’ -ohjelman Joyce DiDonaton kanssa ja on nyt kiertueella maailmanlaajuisesti ’EDEN’, il pomo d’oron, Maxim Emelyanychevin ja amerikkalaisen mezzosopraanon uusimman ohjelman ja albumin kanssa.

Il pomo d’oron diskografiaan kuuluu useita oopperaäänityksiä: G. F. Händelin Agrippina, Serse, Tamerlano, Partenope ja Ottone, Leonardo Vincin Catone in Utica ja Alessandro Stradellan La Doriclea. Ohjelmassa on konsertteja kontratenorien Jakub Józef Orliński, Franco Fagioli, Max Emanuel Cencic ja Xavier Sabata, mezzosopraanojen Ann Hallenberg ja Joyce DiDonato sekä sopraanojen Lisette Oropesa, Emöke Barath ja Francesca Aspromonte kanssa. Instrumenttialbumeista Haydnin viulu- ja cembalokonserttojen levytykset sekä Edgar Moreaun kanssa tehty selloalbumi saivat Echo Klassik -palkinnon vuonna 2016. Muita instrumentaalilevytyksiä on omistettu J.S. Bachin viulu- ja cembalokonserteille, solisteina Shunske Sato ja Francesco Corti, sekä virtuoosisille viulukonserteille Dmitri Sinkonvskin kanssa.

Vuonna 2021 julkaistiin uudet albumit Bachin cembalokonsertot vol.2 Francesco Cortin kanssa, Ombra Compagna Lisette Oropesan (Mozartin konserttiaarioita) ja Jakub Józef Orlińskin (Anima Aeterna) kanssa. Vuonna 2022 on julkaistu seitsemän albumia: Händelin Apollo e Dafne Kathryn Lewekin (sopraano) ja John Chestin (basso) kanssa, Mandolin on stage Raffaele La Ragionen (mandoliini) kanssa, uusi resitaali Joyce DiDonaton kanssa, Eden, Bachin cembalokonsertot vol. III Francesco Cortin kanssa, Bendan viulukonsertot, Graun, Saint-Georgesin ja Sirmenin konsertit, joissa solistina Zefira Valova, Roma Travestita, jossa solistina sopraano Bruno de Sá, ja Händelin oratorio Theodora, jossa on tähdellinen kokoonpano (Lisette Oropesa, Joyce DiDonato, Paul-Antoine Bénos-Djian, Michael Spyres, John Chest) – ja jossa myös esitellään uusi lauluyhtye il pomo d’oro. Ensimmäinen vokaaliyhtyeen soolonauhoitus, Gesualdon Sacrae Cantiones’, julkaistiin maaliskuussa 2023 Aparté-levymerkillä.

Yhdysvaltalaisen tenori Michael Spyresin soolokonsertti ”Contra-Tenor” (toukokuu 2023, Erato) jatkaa il pomo d’oron sarjaa, joka koostuu äänitteistä merkittävien laulajien kanssa. Sitä seuraa ”Beyond” (Erato, lokakuu 2023), uusi soololevy Jakub Józef Orlińskin kanssa.

Vuonna 2022 il pomo d’oro aloitti pitkäaikaisen Mozart-sinfonioiden ja valikoitujen soolokonserttien levytysprojektin Maxim Emeljanitshevin johdolla. Ensimmäinen osa ”The Beginning and the End” julkaistiin Apartén kanssa alkuvuodesta 2023, ja se sisältää Mozartin ensimmäisen ja viimeisen sinfonian sekä pianokonserton nro 23 Maxim Emeljanitshevin solistin johdolla.

Levyt Anima Sacra Jakub Józef Orlińskin kanssa ja Voglio Cantar sopraano Emöke Barathin kanssa saivat arvostetun Opus-Klassik-palkinnon, ja Maxim Emeljanitshevin johtama G. F. Händelin Serse-levy sai italialaisen Abbiato del Disco -palkinnon. Vuonna 2018 Andrea di Carlon johtama Alessandro Stradellan oopperan La Doriclea äänite sai saksalaisen ”Preis der Deutschen Schallplattenkritik” -palkinnon. Vuonna 2019 julkaistu Virtuosissimo Dmitri Sinkovskin kanssa sai ’Diapason d’Or’ -palkinnon. Vuonna 2022 Joyced DiDonaton kanssa julkaistu Eden sai Classican ’Choc’-palkinnon ja ’Opus Klassik’-palkinnon.

Il pomo d’oro on virallinen suurlähettiläs El Sistema Greecelle, joka on humanitaarinen hanke, joka tarjoaa ilmaista musiikkikasvatusta lapsille Kreikan pakolaisleireillä. Il pomo d’oro soittaa hyväntekeväisyyskonsertteja ja tarjoaa työpajoja ja El Sistema -menetelmän mukaisia musiikkitunteja säännöllisesti Kreikan eri pakolaisleireillä.

Yhtyeen nimi il pomo d’oro viittaa Antonio Cestin oopperaan vuodelta 1666. Keisari Leopold I:n ja Espanjan Margarita Teresan hääjuhliin sävelletty Il Pomo d’Oro oli luultavasti yksi suurimmista, kalleimmista ja näyttävimmistä oopperaproduktioista oopperalajin vielä nuoressa historiassa. 24 erilaista näyttämökuviota, 300 hevosen hevosbaletti, 73 000 raketin ilotulitusnäytös, lukuisat ”erikoistehosteet” – superlatiiveja, joiden pitäisi tehdä keisarin hovista Euroopan kulttuurisen loiston kohokohta.

Taiteilijan tapahtumat